Ett axplock ur vårens utgivning

Hillary Clinton, Louis Penny, I terrorns grepp (Politisk thriller)

En ny president har tagit över efter en kaosartad tid i amerikansk politik. För att tysta sina hårdaste kritiker och ena det splittrade landet utser presidenten sin politiska rival Ellen Adams till utrikesminister. När en rad terrorattacker på nytt hotar att sätta världen i brand måste den nytillträdda utrikesministern visa vad hon går för. Ellen Adams inser snart att landet är utsatt för en konspiration och att insatserna är högre och landets fiender närmre än hon kunnat föreställa sig. För att slå tillbaka sätter hon samman ett specialteam bestående av tre personer: en ung, driven kvinnlig utrikestjänsteman, sin närmaste vän och rådgivare, samt sin egen dotter.  

HILLARY RODHAM CLINTON är den första kvinnan i USA:s historia som blivit presidentkandidat för ett stort politiskt parti. Hon blev utrikesminister i Barack Obamas regering efter nästan fyra decennier i offentlig tjänst. Hon är författare till sju tidigare böcker.  

LOUISE PENNY är en internationellt prisbelönt och bästsäljande författare vars böcker har varit #1 på New York Times, USA Todays och Globe and Mails boklistor.

Susanne Fellbrink, Än brinner lågan (deckare)

Artisten och mångsysslaren Cilla Fallander startar en festvåning i Sundsvall, vilket inte går helt smärtfritt. Förutom problem med illasinnade kockar och okända inkräktare hör hon konstiga ljud inifrån fläktrummet. Men bara på nätterna och bara när hon är ensam kvar. En natt när hon är på väg därifrån gör hon en fruktansvärd upptäckt i en sopcontainer och kastar sig handlöst ut i den kalla vinternatten.

I en annan del av stan hotas den unga Alva av sin manipulerande pojkvän, samtidigt som tvåbarnsmamman Julia har fastnat i ett spelberoende och änkan Milly kämpar för att rädda sin vuxne son ur hans drogmissbruk. De tre kvinnorna möts i Cillas festvåning och en oväntad vänskap uppstår. Deras öden vävs samman och de hamnar i en droghärva där längtan efter pengar ställer allt på sin spets.

Någon kommer att dö.

SUSANNE FELLBRINK har under närmare trettio år jobbat som frilansande artist, låtskrivare, konsertarrangör och körledare. I dag hämtar hon inspiration från alla sina erfarenheter till de fiktiva berättelserna där artisten och mångsysslaren Cilla Fallander har huvudrollen. Det är en annorlunda deckarserie som blandar spännande kriminalgåtor med underhållningsbranschens våndor och den utspelar sig i Susannes hemstad Sundsvall. 

Malin Persson Giolito, I dina händer (Spänningsroman)

I Våringe är det lätt att dö, men jävligt svårt att leva.

Redan någon timme efter larmsamtalet hämtas 14-åriga Dogge till förhör. Jämnåriga Billy är skjuten på lekplatsen där de brukade hänga som små, och Dogge höll i vapnet.

Den engagerade lokalpolisen, de ensamstående mammorna, ägaren av livsmedelsbutiken på torget – ingen är skonad i ett samhälle där gängvåldet tar över och barn dödar barn. Och vem tar ansvar för att det aldrig händer igen?

MALIN PERSSON GIOLITO fick 2016 ett stort genombrott med den kritikerhyllade rättegångsthrillern Störst av allt. Den belönades bl.a. med pris för Årets bästa kriminalroman och Glasnyckeln och har sålts i över 500 000 exemplar bara i Sverige. Malin Persson Giolito har arbetat som advokat och på Europeiska kommissionen i Bryssel och har tidigare gett ut romanerna Dubbla slag (2008), Bara ett barn (2010) och Bortom varje rimligt tvivel (2012). Hon är född 1969, uppvuxen i Djursholm och bor idag med sin familj i Bryssel.

Maria Adolfsson, Fallvind (Spänningsroman)

Två ungdomar hittas döda med bara ett dygns mellanrum i Doggerlands huvudstad Dunker.

Karen Eiken Hornby är föräldraledig och inte alls nöjd med att behöva återgå i tjänst. Särskilt inte för att arbeta ihop med den tillknäppta Astrid Nielsen, som inte vill berätta varför hon sagt upp sig. Snart börjar de dock misstänka en koppling mellan dödsfallen. Frågan är om fler står på tur och varför någon bevakar Karen.

”Fallvind” är den femte boken om kriminalinspektör Karen Eiken Hornby i Doggerland.

 MARIA ADOLFSSON fick 2017 ett stort genombrott med ”Felsteg”, den första boken om kriminalinspektör Karen Eiken Hornby i den fiktiva önationen Doggerland. Den blev en omedelbar kritiker- och läsarsuccé och serien är hittills såld till 18 länder.


Camilla Grebe, Välkommen till evigheten (Spänningsroman)

Lykke Andersen – redaktör, författarhustru, tonårsmamma och, enligt omgivningen, inte ett spår våldsam – står anklagad för mord.

Vad har hänt på familjens idylliska gård? Har det att göra med det som hände åtta år tidigare? Och varför vägrar Lykke att tala med någon annan än kriminalkommissarie Manfred Olsson?

Välkommen till Evigheten är ett modernt ödesdrama och en hyllning till det mest klassiska av deckarteman: mysteriet med det slutna rummet. Vem äger sanningen? Och är det skillnad på att göra rätt och att göra det rätta?

CAMILLA GREBE har prisats för sina kriminalromaner. 2017 kom Husdjuret, den fristående uppföljaren till Älskaren från huvudkontoret, som utsågs till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin belönades med Glasnyckeln för bästa skandinaviska dito 2018. Även Skuggjägaren (2019) utsågs till årets bästa svenska kriminalroman med motiveringen: ”En elegant komponerad polisroman med kvinnohistoriskt perspektiv”, och belönades med den prestigefulla Glasnyckeln 2020. 2021 följde Camilla Grebe upp framgångarna med ännu en titel i serien: Alla ljuger.

Karl Ove Knausgård, Vargarna från evighetens skog (Roman)

Karl Ove Knausgårds nya roman Vargarna från evighetens skog inleds 1986. Det är året för Tjernobylkatastrofen, Challengerolyckan och Palmemordet, men också ett år som präglas av en djup regeringskris i Norge. Syvert Løyning, en ung man i tjugoårsåldern som precis har återvänt hem till huset där han vuxit upp, drömmer en natt om sin döde far. Men det är något som inte stämmer. När han de följande dagarna börjar att söka igenom faderns efterlämnade saker får han också upp flera tidigare okända spår som alla leder till Sovjetunionen.

Romanens andra del utspelas trettio år senare i Ryssland. Biologen Alevtina åker tillsammans med sin lille son till Samara för att där fira sin fars åttioårsdag. Som ung ställde hon många existentiella frågor men under de senaste åren har livet allt mer handlat om att försöka få ihop vardagen. Hennes vän Vasilisa är poet och går snarare åt rakt motsatt håll: hon är nämligen fullt sysselsatt med att skriva en bok om en tro på evigt liv.

Vargarna från evighetens skog är en suggestiv och medryckande roman som på många sätt utvidgar utforskningen av den apokalyptiska stämningen i Karl Ove Knausgårds senaste roman Morgonstjärnan. Dessutom förekommer flera av karaktärer i båda romanerna.