Olle Håkansson, Wayne åker till Costa del Sol

Olle Håkansson

Olle Håkansson är uppväxt i Haga, Sundsvall, och har hämtat de flesta av bokens miljöer från staden. Att skriva har alltid varit ett stort intresse hos honom. Vanligtvis har det resulterat i kortare betraktelse och kåserier varav några är publicerade i Sundsvalls Tidning och Skönsbergsboken.

För ett par år sedan kom hans debutbok, Wayne går på Casino, som fick ett mycket bra mottagande av sina läsare och recensenter. Nu kommer hans andra bok, Wayne åker till Costa del Sol

Sagt om boken:

Mysig feelgood-deckare, Anders Larsson i sin recension i bloggen Kapprakt.

Stor igenkänningsfaktor i staden Sundsvall. Monica Gullman har läst Wayne åker till Costa del Sol

Detta är Olle Håkanssons andra bok med huvudkaraktärerna Wayne Lundberg och Stefan Ekstam, kriminalpoliser i Sundsvall.
Wayne får ett anrop, en liten flicka har försvunnit ur en bil utanför konsumbutiken på Riddargatan. Mamman är helt förtvivlad, hon hade bara gått in för att köpa mjölk och blöjor, när hon kom ut är dottern, lilla Signe två år borta.
Man sätter in alla resurser, att ta hand om buset är en sak men när ett litet barn försvinner blir stämningen tryckt på polisstationen. Mamman anklagar sig själv, hur kunde hon lämna Signe sovandes i en olåst bil. Situationen är hjärtskärande för alla.
Så kommer ett anonymt tips från Benalmadena på spanska solkusten, en bild på en liten flicka som sitter i en sandlåda och ser ledsen ut, kan det vara Signe? Wayne och Stefan får i uppdrag av polischefen Hällman att resa till platsen och ta reda på om det är den lilla flickan. Frågan är hur har hon i så fall hamnat där? Flickan på bilden har mörkt hår, Signe är ju blond. Det enda igenkänningstecknet är en vit något solkig kanin med långa öron som flickan på bilden krampaktigt kramar i sina små händer. Precis en sådan kanin som Signe har och som också försvann med henne.
Nu tar boken fart och Wayne och Stefan kämpar för att hitta barnet, men tiden är knapp och ligan som ligger bakom bortrövande av små europeiska barn vill inte bli avslöjade, det handlar om stora pengar i den otäcka hanteringen.
En stundvis hjärtskärande läsning, jag får en klump i halsen. Olle Håkansson har lyckats fånga den lilla flickans utsatthet och de stora tuffa kriminalarnas kamp för att rädda barnet. Så bra skrivet av författaren, gripande och känslosamt.
Hoppas att det kommer fler böcker om karaktärerna Wayne och Stefan som jag har tagit till mig och lärt mig tycka om. Wayne, som snart är 60, är analytisk och en problemlösare, Stefan något yngre, en bjässe till polis som bara behöver spänna blicken i buset för att få dem att erkänna men som har ett hjärta av guld.
4/5 i betyg för karaktärerna och igenkänningsfaktorn i staden Sundsvall.
/ Monica Gullman

1 kommentar på “Olle Håkansson, Wayne åker till Costa del Sol

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *