Anders De la Motte, Våroffer

Den sista fristående delen i Anders de la Mottes hyllade årstidskvartett. De tidigare delarna har alla nominerats till Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman.

Anders De la Motte, Copyright/fotograf: Thron Ullberg

Den sista fristående delen i Anders de la Mottes hyllade årstidskvartett. De tidigare delarna har alla nominerats till Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman. Valborgsnatten 1986 mördas en sextonårig flicka under ritualliknande former i skogen intill ett skånskt slott. Hennes styvbror döms för dådet, och kort därefter försvinner hela familjen spårlöst.
Våren 2019 flyttar läkaren Thea Lind in på slottet. Efter att ha gjort ett märkligt fynd i en uråldrig ek ökar hennes fascination för den gamla tragedin.
I takt med att hon upptäcker likheter mellan flickans uppväxt och sitt eget såriga förflutna, blir hon alltmer övertygad om att sanningen om mordet aldrig kommit fram. Och att våren 1986 kanske krävt flera offer.

Bokfakta:
Isbn: 9789137153858
Förlag: Forum
Utgiven: 2020
Sidor: 404 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Kategori: Deckare

Sagt om boken:
Som jag har väntat och längtat efter del fyra i författarens serie, årstidsböcker.
1) Slutet på sommaren 2) Höstdåd 3) Vintereld 4) Och nu den sista delen, Våroffer.

Boken utspelar sig på en fiktiv plats i Skåne, Tornaby/Ljungslöv. Dit flyttar läkaren Thea Lind tillsammans med sin man David, stjärnkocken och krögaren, som i en hast lämnat Stockholm och återvänt till platsen där han växt upp.
Han har arrenderat slottet i byn och tillsammans med två barndomsvänner har han bestämt sig för att etablera en restaurang och speciellt främja de skånska mattraditionerna.
Valborgsmässoafton, 30 år tillbaka blir en 16-årig flicka dödad under ritualliknande former. Det konstaterades att det var hennes styvbror som begått dådet och som han så småningom också erkände. Eller blev han pressad av utredarna?
Av en slump hittar Thea när hon strosar runt i skogen med sin hund en uråldrig Ek som visar sig innehålla ett märkligt fynd med koppling till det som hände för 30 år sedan. Hon kan inte låta bli att börja nysta i den makabra händelsen. Thea börjar fråga runt hos byns innevånare. Överallt får hon till svar, gräv inte i det gamla, det är ju utrett, styvbrodern erkände ju. Lägg dig inte i. Till slut börjar hon bli hotad. Nu räcker det, annars!
Hon känner sig närbesläktad med den döda flickan, Thea har också en mörk hemlighet från sitt förflutna. Något hon aldrig Berättat för sin man David.
De la Motte är urskicklig på att berätta en historia som kryper in under skinnet på sina läsare. Hans karaktärer blir alla skyldiga mer eller mindre, alla har gått och burit på gemensam historia om vad som egentligen hände för 30 år sedan. Men när Thea börjar närma sig lösningen rämnar detta. Det de så väl kommit överens om att aldrig prata om kommer upp till ytan, och jag läser boken sakta de sista 10 sidorna för att verkligen förstå sammanhanget i denna egentligen sorgliga spänningsroman.

Anders de la Motte tillhör eliten i Sverige i genren, han kommer förmodligen att få priser för denna del fyra i serien, årstidskvartett.

Monica Gullman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *