Anne Swärd, Jackie | ung kvinna på väg mot Stockholm och livet

”Tidigt om försommaren, på ett försenat tåg på väg mot huvudstaden och ett nytt liv – allt börjar där. Och som om hon redan har en föraning om att någonting är på väg att ske registrerar hon alla i vagnen. Någonting i luften, hon vet ännu inte vad men om det sker kommer hon sannolikt att vara det mest uppmärksamma vittnet efteråt.”
Anne Swärds nya roman handlar om en ung kvinna på väg mot Stockholm och livet. Det är den varma sommaren 1988, ingenting har ännu hänt. Mannen hon sedan möter är bortom vad hon kan föreställa sig. ”Jackie” är en roman om kärlek, besatthet och överlevnad.

Läsprov:
9789100181666_Jackie_Lasprov.pdf

Bokfakta:
Isbn: 9789100181666
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgiven: 2020
Sidor: 370 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Kategori: Roman

Sagt om boken:

Hon och Han möts på ett stillastående tåg mitt i natten. Hon är inte särskilt intresserad, han blir påverkad av hennes doft, ungdom och hesa stämma.

Han frågar vad hon heter, hon slänger ur sig, jag heter, Jackie.

När de äntligen anländer Stockholms central mitt i natten säger han, du kan få sova hos mig i natt. Hon tvekar men har ingenstans att ta vägen, hon är trött, så hon säger ok. Hon får sova i hans säng, han sover på en soffa. På morgonen är han borta.

Hon är 19 år, hyr en jungfrukammare hos ett äldre par.

Så går sommaren, hon njuter av sin frihet och vandrar runt och upptäcker staden dag som natt. Tar små jobb här och där, klarar sig bra. Hon behöver inte så mycket, sitter ofta på ett fik med en kaffe och iakttar människor och trivs med ensamheten.

Hon gillar att teckna, börjar på en kurs i Kroki, får en vän, Connie. Hon tänker på honom då och då, men inte mer än så, hon har lämnat en lapp med sin adress i hans överfulla brevlåda.

När sommaren närmar sig höst tar han kontakt. De inleder ett passionerat förhållande, hon faller pladask för honom. Han får henne att tillbringa mer och mer tid hos honom. Han pysslar om henne, lagar underbar mat, överöser henne med kärlek.

Connie vill att hon ska följa med ut på barer och konstutställningar, han säger lite ledset, betyder hon mer än mig? Hon stannar hemma med honom och blir mer och mer isolerad.

Vem är han, vad jobbar han med, har han inga egna vänner, hans familj, hon frågar, men får bara undanglidande svar.

Han vill veta vart hon går, vem hon träffar, han snärjer henne, hon känner sig påpassad, vart tog hennes frihet vägen.

Så kommer det första slaget!!

Och jag har bara väntat, olustigt och med en klump i magen, det här kan inte sluta bra, vem är han och vem är hon, heter hon verkligen Jackie.

Anne Swärd kan verkligen fånga sin läsare, trots att det är obehaglig och otäckt kan jag inte sluta läsa. Jag sugs in i handlingen kapitel för kapitel. Sida för sida, är bara så tacksam att detta är en påhittad historia, men vad vet jag. Handlingen är inte unik, det finns många kvinnor som är drabbade. Mörkertalet är stort.

Monica Gullman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *