Jørn Lier Horst och Thomas Enger, Nollpunkt

Jørn Lier Horst (t.v.) och Thomas Enger

Första delen i den nya Blix & Ramm-serien.

Sonja Nordstrøm dyker aldrig upp på lanseringen av sin kontroversiella självbiografi. Samma dag söker kändisbloggaren Emma Ramm upp Nordstrøms hem, men dörren står olåst och där inne syns tecken på kamp. På teven sitter en nummerlapp fasttejpad, med Nummer 1. Polisutredaren Alexander Blix avlossade skottet som dödade pappan till flicka under ett gisslandrama 19 år tidigare, från vilket han fortfarande bär emotionella ärr. Blix tilldelas rollen att leda undersökningen kring det mystiska försvinnandet och omständigheterna tvingar Ramm och Blix att samarbeta. De är på olika sätt fast beslutna om att stoppa en skoningslös mördare. En mördare vars lek precis verkar ha börjat.

Jørn Lier Horst, född 1970, är en av Norges mest framstående kriminalförfattare. Han har tidigare arbetat som utredare i Larvik men är nu författare på heltid. Jørn Lier Horst skriver både för barn och vuxna och har mottagit flera stora priser för sina böcker däribland Glasnyckeln.

Thomas Enger, född 1973, bor i Oslo och har tidigare arbetat som journalist. Han debuterade som författare 2010 med kriminalromanen Skendöd, den första i en serie journalisten Henning Juul, som sålts till 30-talet länder. Han skriver även för ungdom och arbetar också som musikkompositör.

Sagt om boken
Anders Kapp har läst boken, ”Det här är riktigt, riktigt välskrivet som med en genial intrigidé bygger dramatisk spänning på ett mycket intelligent sätt.” Läs hans recension här.

Läs Monicas recension här nedan:

En mycket proffsig polisroman med ett högt tempo.

En känd långdistanslöpare i Norge, Sonja Nordström, dyker aldrig upp när hennes memoarbok ska lanseras i press och media. Polisutredaren Alexander Blix tilldelas uppgiften att leda undersökningen kring den försvunna kvinnan. Samtidigt blir journalisten och bloggaren, Emma Ramm, indragen i letandet.

Omständigheterna tvingar Alex och Emma att samarbeta. De har ett gemensamt förflutet, Alex första utryckning som nyutbildad polis är ett lägenhetsbråk. När han är på plats ser han en man som skjutit sin fru till döds. Nu håller han sitt vapen riktat mot huvudet på sin lilla dotter. Han hotar att skjuta henne också, om inte Alex avlägsnar sig. Han ser ingen annan utväg än att skjuta mannen med ett skott i ena ögat för att rädda den lilla flickan, som just visar sig vara Emma Ramm.

Det blir väldigt känslosamt när han tillslut tvingas berätta, Emma vet ju att en polis dödade hennes far men inte att det var Alex?

Nu börjar jakten på en seriemördare, Emma har lyckats knäcka koden med siffrorna 7-1.

Nr 1 är den försvunna kvinnan Sonja Nordström men vilka är de andra? Detta kommer att visa sig ganska snabbt. Det finns en koppling till kändisbranschen på något sätt?

Nu gäller det att snabbt hitta förövaren, som hela tiden ligger tiden steget före trots den enorma polisinsatsen och Emmas hjälp.

En norsk och en svenska deckarfattare som båda fått fina priser för sitt författarskap skriver nu ihop. Detta gör de på ett suveränt bra sätt. Nollpunkt är del ett i en serie kommande polisromaner.
Ska bli spännande att följa det gemensamma författarskapet.

Monica Gullman

Bokfakta:
Isbn: 9789146236191
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgiven: 2020
Sidor: 397 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Kategori: Deckare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *