Denise Mina, Verkliga brott

»En av världens ledande deckarförfattare.« | Dagens Nyheter
»En helt fantastisk thriller.« | Marilyn Stasio, New York Times
»Drottningen av skotsk kriminallitteratur i absolut högform!« | People

Dagen då Anna McDonalds stillsamma, respektabla liv exploderar börjar som alla andra dagar. Hon gör barnen klara för skolan, lagar frukost och lyssnar på ännu en true-crime-pod. Men så kommer hennes make nerför trapporna med ett tillkännagivande – och Anna är plötsligt chockad och ensam.

I desperat behov av att skingra tankarna återvänder Anna till poddens brottsfall. Andra människors problem är mycket mer engagerande än hennes egna: en förlist yacht, en mördad familj, en möjlig internationell konspiration. Men det här fallet har dessutom en koppling till Anna. Hon känner ett av offren sedan en annan del av sitt liv, ett liv som hon har gjort allt för att lämna bakom sig. Och nu är hon övertygad om att hon vet vad som faktiskt har hänt…

När en oväntad besökare sedan dyker upp utanför Annas dörr och en nyfiken granne börjar lägga sig i, finns det inte längre någon återvändo. Demonerna i hennes förflutna har vaknat till liv – och är nu ute efter henne.

Denise Mina, är en bästsäljande skotsk kriminalförfattare. Hennes debut Garnet Hill belönades 1998 med The John Creasy Dagger Award och sedan dess har hon etablerat sig som ett av de absolut största namnen inom den moderna kriminallitteraturen. Verkliga brott har valts till en av Månadens bästa böcker i O, the Oprah Magazine, Seattle Times, CrimeReads, Publishers Weekly och Minneapolis Star-Tribune.

Sagt om boken:
Verkliga brott är en spänningsroman utan de vanliga tillbehören som kriminalpoliser och utredare. En huvudkaraktär som tillsammans med en annan karaktär ger sig på att försöka lösa ett brott.

Anna MacDonald älskar att läsa böcker och poddar. Den här dagen börjar inte så bra. Hennes man talar om att han vill skiljas, han har inlett ett förhållande med Anna bästa vän Estelle, som dessutom är gravid, han är den blivande fadern.

Han drar iväg med Estelle och deras två små barn och Annas liv kraschar. Hon funderar på att hämta repet i källaren och hänga sig på vinden när det knackar på dörren. Det är Estelles man Fin Cohen, den f.d superstjärnan, rockikonen och numera mannen som blivit anorektisk istället för drogmissbrukare. Han vill komma in och se hur hon mår för själv mår han inte så bra, lämnad och ratad.

Anna som egentligen inte heter Anna, utan Sophie Bakaran. Nio år tidigare var hon sprängstoff i all media. Hon hade blivit våldtagen av fyra fotbollsspelare på ett hotellrum i London. Hon polisanmälde och det blev rättegång. Männen blev frikända, hon hade varit full och fick skylla sig själv! I Storbritannien är alla fotbollsspelare heliga. Hon blir hotad och jagad av fans och media. Till slut flyr hon för sitt liv och får hjälp av en vän att ändra sitt namn men hon vet ju att när som helst kan hennes förflutna komma ikapp.

Boken är välskriven med humor och ett rappt tempo.

Anna och Fin försöker för stunden pausa att de blivit svikna och ger sig iväg på en resa för att se vad som egentligen hände hennes vän Leo och hans barn när deras lyxyacht sprängdes ute till havs och de drunknade.

Fins utmärglade gestalt blir, sesam öppna dig, på deras resa, han är luspank. De blir tvungna att använda sig av de pengar Anna fick av sin man som egentligen skulle räcka till att inreda den torftiga lägenhet han köpt åt henne när de nu ska skiljas.

Men Fin lägger ut deras resa på sin blogg och de får tusentals anhängare som följer dem och hejar på, samtidigt som Annas förflutna kommer upp, och det visar sig att hon har betydligt fler som tror på hennes berättelse (våldtäkterna) än hon ens kunde tro på.

En annorlunda bok med ett driv och dessutom ett tempo som håller till det sista kapitlet där allt får en upplösning som i alla fall känns bra för mig att läsa.

Monica Gullman

Bokfakta:
Isbn: 9789178932399
Förlag: Modernista
Utgiven: 2020
Sidor: 298 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Kategori: Deckare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *