Ann Cleeves, Albatross

Poliskommissarie Matthew Venn står utanför kyrkan i det lilla samhället Barnstaple i norra Devon och betraktar sin fars begravning på avstånd. Samma dag som Matthew vände ryggen åt den strikta frikyrkliga församling han växt upp i, förlorade han också kontakten med sin familj.

Nu är han tillbaka i sina barndomstrakter, inte bara för att sörja sin far, utan för att ta sig an sitt första stora fall i polisregionen Two rivers. En man har hittats mördad på stranden nära Matthews nya hem: han har blivit knivhuggen, och han har en albatross tatuerad i nacken. Matthew lägger all sin kraft på att hitta gärningsmannen, och det blir en jakt som tar honom och hans team tillbaka till människorna från förr, och de livsfarliga hemligheter de döljer.

Ann Cleeves, född 1954, är bosatt i Northumberland i nordöstra England. Hon har arbetat som övervakare, på kvinnojourer och inom sjöräddningen. När hennes man, som är ornitolog, var tillsynsman på en i övrigt obebodd ö, började hon skriva. Cleeves deckare har omarbetats till flera teveserier och de finns översatta till en lång rad språk.

Sagt om boken

Monica Gullman har läst Ann Cleeves bok, Albatross

När poliskommissarie Matthew Venn vände ryggen till den strikta frikyrkliga församling han växt upp i förlorade han kontakten med sin familj. När han sedan gifte sig med en man, Jonathan, var han helt ute i kylan. Nu är han i alla fall tillbaka i sina barndomstrakter. Han har fått sitt första stora fall att utreda. En man hittas knivmördad till döds på stranden utanför byn. En uteliggare tror man.

När Matthew och hans kollegor börjar nysta i varför mannen befann sig i området visar det sig vara mycket mer invecklat än de kunnat ana. Den döde har tydligen varit inneboende tillfälligt hos Caroline i hennes hus där även Gaby också bor. Han har dessutom arbetat som volontär på det Dagcenter, Woodyard, för människor med inlärningsnedsättning, där också Caroline och Gaby arbetar.

Jag har läst allt Ann Cleves skrivit genom åren. Hennes naturbeskrivningar är så målande, jag ser platserna framför mig i texten. De röda trådar hon lägger ut som kriminalarna hittar och samlar ihop. Skickligt lotsar hon mig genom boken, det kommer att dröja ända till sista sidorna innan upplösningen kommer. De nya karaktärerna gillar jag. Kriminalkommissarie Matthew Venn, strikt, prydlig, pratar med låg röst, alla lyssnar respektfullt. Kriminalinspektör Jen, ensamstående mamma till två tonåringar. Rödhårig och eldig. Gillar att hänga på puben, glädje och skratt tillför hon på polisstationen och är otroligt lojal mot sin chef, Matthew. Polisinspektör, Ross, den självsäkre och arrogante stadspojken, men innerst inne en svag och osäker människa.

Jag kan rekommendera Ann Cleves böcker, hennes pusseldeckare passar utmärkt att läsa en regnig dag med en kopp te att sippa på i handen.

/Monica Gullman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *