Lotta Luxenburg, Infiltratören

En husbil kör över kajkanten vid Stockholms stadshus. När den bärgas gör räddningstjänsten ett makabert – fynd tolv kvinnolik. Kriminalinspektörerna Isabella Knyckare och Nikolaj Malmsten hinner knappt börja nysta i mordfallet innan ett upplopp utan förvarning lamslår Stockholm. Finns det en koppling mellan de våldsamma händelserna? Medan säkerhetspolisen misstänker en utländsk terrorcell infiltrerar Isabella en kriminell gruppering för att komma kvinnomördaren på spåren.  

Infiltratören är den första fristående delen i en ny serie om Nikolaj Malmsten och Isabella Knyckare och de övriga utredarna i teamet Stockholmsgruppen, en del av polisens nationella operativa avdelning, NOA.   

LOTTA LUXENBURG kommer ursprungligen från Sundsvall men bor i dag i Stockholm. Hennes två första böcker, Försvunnen och Spårlöst, lockade stora skaror med ljudbokslyssnare. Den senare boken, Spårlöst, blev också nominerad till Storytel Awards, tidigare Stora Ljudbokspriset.

Sagt om boken:

Infiltratören är hennes första bok i serien, Stockholmsgruppen, med kriminalinspektörerna, Niklas Malmsten och Isabella Knyckare som huvudkaraktärer.

Boken börjar väldigt dramatiskt, en husbil kör över kajkanten vid Stockholms Stadshus. När bilen bärgas hittar man 12 kvinnolik. Nikolaj och Isabella hinner knappt börja nysta i fallet när ett upplopp utan förvarning lamslår Stockholm.

Det är sällan jag läst en spänningsroman med ett sånt högt tempo.

Kriminalarna hittar en koppling mellan de två dåden. Den kriminella gruppen Järngänget tros ligga bakom. De är svåra att komma åt så Isabella tar på sig uppdraget att infiltrera gruppen. Något de övriga kriminalarna motvilligt låter henne göra.

Hon får kontakt genom sin charm och kaxighet. Boris, Järngängets ledare är misstänksam men testar henne, hon får ansvara för en av deras bordeller och blir bordellmamma.

Jag gillar karaktärerna, Nikolaj som är smart och analytisk, men har problem hemma med sin sambo som dricker sig medvetslös när hon får tillfälle.

Isabella den explosiva, kvicktänkta och attraktiva tjej som nyligen blivit änka. Hennes man även han polis, blev skjuten till döds i tjänsten.

Jag imponeras över hur skickligt författaren håller i tempot och den väldigt dramatiska handlingen. Vreden och ilskan Isabella känner när hon på bordellen ser hur tjejerna behandlas av den brutale psykopaten Boris.

Nikolajs dilemma, ansvaret för Isabella, infiltratören och samtidigt ha koll på sin sambo, hålla henne från alkoholen.

När Isabellas täckmantel avslöjas och Boris förstår att hon är polis exploderar handlingen, hon är riktigt illa ute. Kan Nikolaj få ut henne? samtidigt som nya våldsamma attentat drar igång.

En sträckläsare, 275 sidor. Tog mig tre timmar utan paus att läsa dessa.

Förstår av det gastkramande slutet att det kommer fler böcker med Nikolaj, Isabella och deras kollegor i Stockholmsgruppen. Dessa kommer jag garanterat att läsa.

/Monica Gullman

Sagt om Lotta Luxenburgs tidigare böcker: 

”En riktigt intressant författardebut.” Lena Jeppsson, Dast Magazine 

”Författaren har skrivit en bok om det omöjliga och allra mest hemska.” Nisse Scherman, Svenska Deckarakademin

1 kommentar på “Lotta Luxenburg, Infiltratören

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *