Denise Rudberg, Det första chiffret

Ny serie av Denise Rudberg! ”Det första chiffret” är första delen i en spännande serie i samma anda som Hidden Figures och Bletchley Circle. Mitt under brinnande krig, bland spioner och fiender, är vänskap och lojalitet avgörande.

Tre unga kvinnors liv förändras för alltid i andra världskrigets Stockholm. Året är 1940. Samtidigt som hotet från Nazi-Tyskland växer sig starkare förenas tre kvinnor: Signe flyttar från landet till storstaden. Elisabeth säger upp sig från sitt jobb under dramatiska omständigheter. Iris flyr från Estland med sina två söner. De väljs ut av regeringen för att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod. I en tid då ingen vet var man har den andre och där farliga män med tveksam moral verkar i det fördolda, blir Signe, Elisabeth och Iris livsviktiga för rikets säkerhet.

Sagt om boken:

Det finns bastubad och det finns skogsbad. Här finns ett ljuvligt ordbad. Med penna för detaljer, historisk tonalitet och personporträtt för beundran får man för ett ögonblick ströva längs Stockholms kvarter när året klingar 1940. För precis så autentiskt och troget beskrivet är miljöerna, människornas sätt att vara och inte minst språket. Bara berättelsen i sig förtjänar att lyftas fram och beundra. Och måhända att även viss förundran – i bemärkelsen fascination- över författarens i ord klädda respekt inför historiens tand.

Tre kvinnor, tre berättelser och ett uppdrag. Med inslag såsom ”Augusta Janssons Konfektyr” och finurliga personporträtt bjuds läsaren i denna bok på ett spännande nedslag och narrativ som är svårt att slita sig ifrån. Även om boken i sig är liten till storlek och bokupplevelsen känns alldeles för kort, kvarlämnas en desto längre längtan efter fortsättningen och stor frustration över att behöva vänta på del två i serien.

Med pennan på det historiska och en träffsäkerhet när det kommer till att fånga läsarens nyfikenhet och läslust, levereras en läsupplevelse som får varenda cell att småle. Boken tog mig med storm och jag väntar otåligt på uppföljaren. Nedräkningen har officiellt börjat!

// Caroline Nilsson @carolinesbokhylla

Bokfakta:
Isbn: 9789137152615
Förlag: Forum
Utgiven: 2019
Sidor: 272 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Kategori: Skönlitteratur

Copyright/fotograf porträtt: Anna-Lena Ahlström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *