Sara Molin, Öppen som en bok

Clara Rennel har haft planen utstakad länge: Som lärare ska hon viga sitt liv åt att sprida läslust till kommande generationer. Styrkt av sina fiktiva medsystrar Kulla-Gulla, Kitty och Lotta, är hon redo att uträtta stordåd i läsningens tjänst. När hennes ungdomsförälskelse Jonathan dyker upp igen, mirakulöst nog nybliven singel, kan det nästan inte bli bättre. Systern Paulina (som dessvärre inte är fiktiv) lyfter ett varningens finger. Men vad vet väl hon om Jonathans intentioner? Bara för att hon själv, till allas förvåning, lyckats hålla ihop med en kille i mer än några veckor? En kille som till råga på allt verkar alldeles för smart för henne.

Men Claras lärartillvaro vill inte riktigt utveckla sig som hon planerat. Eleverna ägnar sig helst åt dokusåpor, föräldrarna kräver det omöjliga, kollegerna sätter käppar i hjulet och rektorn förstår ingenting. Jonathan säger sig ha lösningen på hennes bekymmer, och snart har den plikttrogna Clara gjort drastiska avsteg från sin plan. För det ingick inte i planeringen att börja skolka. Och det ingick definitivt inte att falla för sin lillasysters nya pojkvän.

Sara Molin, född 1983, bor i Sollentuna med man och tre barn. Hon är gymnasielärare i svenska och svenska som andraspråk, och ägnar sin lediga tid åt att sluka underhållningslitteratur. 2020 debuterade hon med den charmiga feelgoodromanen Som en öppen bok, om läraren Clara som kämpar med läslust i skolan.

Sagt om boken:
En bokpralin med smak av allt det där man vill att en riktig feelgood ska innehålla. Med ett träffsäkert språk, en humor som manar till igenkänning (läs: skrattanfall) och ett öga för karaktärsbeskrivningar får läsaren kliva in i Claras underbara värld. Och där vill man – upplysningsvis konstaterat redan på sida 3 – minsann stanna.

Detta är feelgood när den är som allra bäst, och nog är det alla känslor man fylls av som tillsammans med bokens härliga miljöer, relationskomplex och gnutta svärta som skapar just detta. Något som jag personligen uppskattade var berättelsens bottnar som ger berättelsen ett djup vid sidan av allt annat. Lyfter därför ett varningens finger för sträckläsning!

Som ett sött hopkok av det bästa från Sophie Kinsellas humor och värme, Bridget Jones charm och Liane Moriarys insiktsfulla ton, möts läsaren av en ny författarröst med det lilla extra. Det tar emot inombords när man inser att boken är på väg att ta slut, och jag är en av många som ser fram emot att få läsa författarens nästa roman. Nedräkningen har börjat!

Om man ska läsa en enda feelgoodbok denna vår är det denna man ska greppa tag om i vårsolen; en fullträff och dra-mig-baklänges-debut som boostar varenda cell med feelgood.

// Caroline Nilsson @carolinesbokhylla

Bokfakta:
Isbn: 9789113099385
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2020
Sidor: 335 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Kategori: Skönlitteratur

(c) Porträttfoto: Kajsa Göransson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *