Lina Areklew, Ur askan

Fredrik Fröding överlever en av Europas värsta färjekatastrofer. Ned i djupet med Estonia följer båda hans föräldrar. Hans bror Niklas spolas av en av flottarna i väntan på räddning. Kroppen hittas aldrig och Fredrik vägrar ge upp hoppet om att han överlevt.

Tjugofem år senare ser Fredrik sin bror utanför ett hotell i Stockholm tillsammans med ägaren Adam Ceder. Fredrik följer efter Ceder till ön Ulvön för att ställa honom mot väggen om broderns existens, men innan han hinner göra det hittas Ceder brutalt mördad. Utredningen hamnar hos en person ur Fredriks förflutna, Örnsköldsvikspolisen Sofia Hjortén. När Fredrik blir misstänkt för mordet är hon den enda som tror på hans oskuld.

Lina Areklew föddes i Stockholm 1979 och växte upp vid Höga Kusten. I dag delar hon sitt boende mellan en villa nordväst om Stockholm och ett torp utanför Örnsköldsvik. Efter en karriär som projektledare inom telekombranschen, har hon vidareutbildat sig inom litteraturhistoria och frilansar som redaktör.

Sagt om boken:
Fredrik Fröding, 13 år, överlever Estoniakatastrofen. Hans föräldrar och lillebror drunknar i det svarta iskalla vattnet.

Han börjar utbilda sig till polis men fullföljer inte utbildningen. Han plågas av panikångestattacker och svåra depressioner. Ibland tycker han sig se sin lillebror skymta förbi då och då. I ett gathörn, på en buss i tunnelbanan. Då kraschar han och självmedicinerar med alkohol och starka lugnande tabletter.

En dag tycker han sig se sin bror hälsa på en man som han senare förstår är hotellägaren Adam Ceder. När han försöker få kontakt med honom blir han burdust utkastad av hotellets vakter.

Av en impuls följer han efter Ceder med bil, en resa på 50 mil från Stockholm till Örnsköldsvik, Ulvön. Väl framme hyr Fredrik ett rum på hotellet över natten. Det är midsommarafton. Han försöker än en gång få kontakt med Adam Ceder men blir bryskt avfärdad. Han dricker sig full i hotellets bar. Dagen efter har han minnesluckor. Morgonen efter hittas Ceder död, mördad.

Nu börjar egentligen boken.

Utredningen hamnar på kriminalaren Sofia Hjortens bord. Hon och Fredrik hade en kort romans för många år sedan. Nu ska hon utreda mordet och Fredrik blir misstänkt.

En riktigt bra debut i kriminalgenren. Den utspelar sig till stor del i Örnsköldsviks skärgård men också delvis i Stockholm Jag fastnar i handlingen. Gillar karaktärerna. Landskapsbeskrivningarna är målande och detaljerade, man förstår att detta är författarens hemmaplan.

Ur askan är del Ett i serien Högakustendeckare. Blir följande i serien lika bra kommer jag garanterat att läsa dem när de kommer.

Monica Gullman


Bokfakta:
Isbn: 9789189057395
Förlag: Strawberry Förlag
Utgiven: 2020
Sidor: 372 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Kategori: Deckare

Copyright/fotograf porträtt: Stefan Tell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *