Mattias Edvardsson, Goda grannar

Hur väl känner du dina grannar? Micke och Bianca flyttar till ett idylliskt villakvarter som verkar perfekt för deras familj. Men allt eftersom de lär känna sina grannar kommer en känsla av obehag smygande. När Bianca blir påkörd utanför sitt hus verkar det först röra sig om en tragisk olycka. Medan hon kämpar för sitt liv på sjukhuset växer dock tvivlet bland polisen och i kvarteret. Micke har alltid trott på rättvisan. Men vad händer när den enda utvägen tycks vara att ta lagen i egna händer?”

”Goda grannar” är en psykologisk spänningsroman om den hårfina gränsen mellan rätt och fel, och om faran med att komma sina grannar alltför nära

MATTIAS EDVARDSSON är författare och gymnasielärare i svenska och psykologi. 2016 debuterade han på Forum med boken En nästan sann historia och 2018 fick han ett stort internationellt genombrott med spänningsromanen En helt vanlig familj. Den är översatt till trettiotre språk och har älskats av både kritiker och läsare. Mattias bor med sin familj i Löddeköpinge utanför Lund.

Sagt om boken

Anders Kapp har läst boken.
”Efter att har skrivit böcker inom olika genrer gjorde Mattias Edvardsson megasuccé med En helt vanlig familj, 2018. Inte bara i Sverige, boken har översatts till 33 språk. Med en succé på den nivån är det inte alldeles enkelt att skriva nästa, tyngden från de gigantiska förväntningarnas ok är inte alltid så lätt att bära. Men nu har alltså den nya boken Goda grannar kommit ut och jag hoppas att Mattias också kunnat andas ut. Allt talar för samma framgångar för den nya boken, den är riktigt, riktigt bra. Några teman som fångade mig särskilt är barns våld mot barn och livsfiktionens katastrofer.”
Läs hans recension här.


Monica Gullman har också läst boken.Mattias Edvardsson har gjort det igen. Skrivit en roman som kommer att bli sommarens bok. Boken alla pratar om och vill läsa. Goda grannar— Hur viktigt är det att ha goda grannar? Och hur nära varandra ska man komma? Säga hej, i trapphuset, över trädgårdsstaketet eller umgås, ha återkommande fester ihop, grilla, nyårsfesten, barnkalas?

Micke och Bianca flyttar in i ett villakvarter i Skåne. De har bott i Stockholm men vill börja om på nytt med sina två små barn, men också lämna något bakom sig, något de inte vill prata om – en nystart. Där bor pensionärsparet, som har koll på allt som händer i området och spanar på sina grannar bakom gardinerna. Den ensamme mannen med sina katter, nyskild. Singelmamman Jacqueline, den vackra fd fotomodellen med sin lite specielle son, Fabian, 13 år. Micke och Bianca vill helst hålla avstånd från sina nya grannar, men de tränger sig på. Hur säger man ifrån utan att någon tar illa upp.

Boken handlar om tiden från 2015 när de flyttade in. 2017 inträffade en olycka, Bianca blev påkörd utanför sitt hus av Jacqueline. En till synes tragisk olycka. Hon hamnar på sjukhus, intensiv vårdas för svåra skallskador. Man får följa tiden före olyckan och tiden efter den. Micke som inte kan låta bli att påverkas av den vackra Jacqueline. Bianca som blir nära vän med Ola, den ensamme grannen med kattorna. Fabian som försöker nästla sig in hos familjen, finns alltid i dess närhet. 13 åringen som jag både tycker synd om för hans utanförskap, mobbad och åsidosatt i skolan, en svag mamma som dricker vin och blundar när han ställer till det. Men Fabian ger mig också otäcka rysningar. Det är något som är fel som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Förrän jag läst de sista sidorna.

Det är Fabian, Micke och Jacqueline som är rösterna i kapitlen. En handling som kryper under skinnet och ger obehagskänslor.

Ett författarskap som växer sig starkare för varje ny bok Mattias Edvardsson kommer ut med. Hoppas det inte dröjer så länge innan nästa bok kommer.

Monica Gullman

Bokfakta:
Författare: Mattias Edvardsson
Isbn: 9789137154862
Förlag: Forum
Utgiven: 2020
Sidor: 356 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Kategori: Deckare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *