Hjördis Schymberg – sågverksjäntan som blev hovsångerska

Hjördis Schymberg tillhör 1900-talets legendariska stora operasångare. En lyrisk sopran med dramatisk nerv.

Bokomslag Hjördis Schymberg

I boken om hennes liv ger författaren och sångaren Jan Hammarlund många intressanta och roliga inblickar i hennes liv. Från en materiellt fattig men kulturellt rik barndom i Norrland till 25 år som ledande sopran vid Stockholmsoperan, gästspel på Metropolitan, Covent Garden, i Italien, på alla nordiska operascener, ett drygt 60-tal roller och bejublade konsertframträdanden i hög ålder.

I den rikt illustrerade biografin berättar Hjördis själv på sitt temperamentsfulla och humoristiska vis – kompletterat av Jan Hammarlunds kommentarer, fynd i olika arkiv, offentliga och privata intervjuer samt minnesanteckningar från deras möten.
Flera av hennes forna elever bland annat Sylvia Lindenstrand, Laila Andersson Palme och Erland Hagegård bidrar med mycket spännande berättelser och minnesbilder.

Sångerskans barndomshem Schymbergsgården på Alnö finns bevarad och drivs av Schymbergsstiftelsen, som enligt Hjördis önskan fyller den med kulturellt liv som på olika sätt blir till gagn för unga musiker, sångare och konstnärer. Det är också Stiftelsen som ger ut denna biografi.

CD-Skiva medföljer!
Innehållande delvis tidigare ej publicerade inspelningar i samarbete med skivbolaget Alta Nova.

Fotocollage

Bokfakta:
Isbn: 9789198568806
Författare: Jan Hammarlund
Förlag: Design Sundsvall
Utgiven: 2020
Sidor: 254 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Kategori: Musik/Biografier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *