Nytt från Kjell Westö! Tritonus

Stjärndirigenten Thomas Brander har låtit bygga en överdådig villa ute i skärgården. I Casa Tritonus ska han koppla av från de tärande arbetsresorna, men självbilden är inte vad den varit, och efter en rad motgångar i yrkes- och kärlekslivet kan det dyrköpta palatset inte lugna nerverna. En alltför utåtriktad och nyfiken granne blir också ett hot mot sinnesfriden.

Till slut finner Brander och grannen, skolkuratorn och amatörmusikern Reidar Lindell, ändå en gemensam ton i umgänget, och en kärv vänskap uppstår mellan dem. Med Lindell följer också invånarna i Ravais och deras inbördes relationer, som till slut blir också Branders angelägenhet. Ute i skärgården kan man inte fly in i anonymiteten, här delar man varandras glädje och sorg. Här sitter man i samma båt också när den läcker.

Tritonus är den musikaliska termen för det dissonanta djävulsintervallet, och romanen Tritonus pendlar mellan harmoni och dissonans, i sökandet efter svaren på några akuta frågor: hur kan vi leva tillsammans, med alla våra olikheter, i en tid som vår? Finns det försoning och botgörelse, innan allt är försent?

Kjell Westös nya roman är en modern och oemotståndlig skärgårdsberättelse – om musik och gemenskap, framgång och ensamhet – tecknad med lika delar värme och allvar.

Bokfakta:

Författare: Kjell Westö
Isbn: 9789100182182
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgiven: 2020
Sidor: 400 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Kategori: Skönlitteratur

Kjell Westö

Kjell Westö, född år 1961 i Helsingfors, är en av Finlands främsta författare. Han är mest känd för sina episka romaner som utspelar sig i Helsingfors, men har även skrivit noveller, poesi, essäer och krönikor.

Westö debuterade som poet år 1986 och gav tre år senare ut sitt första prosaverk, Utslag och andra noveller, som blev en kritikerframgång och nominerades för Finlandiapriset. Westö gav prov på det som skulle bli hans starka sidor också i fortsättningen: en säker känsla för replikföring, miljöer och stämningar.

Med sin första roman Drakarna över Helsingfors (1996) fick Kjell Westö ett definitivt genombrott både hos den finlandssvenska och den finskspråkiga publiken. Romanerna Vådan av att vara Skrake (2000) och Lang (2002) nominerades för både Finlandiapriset och Nordiska Rådets pris, och Lang översattes till tretton språk. Den fjärde romanen Där vi en gång gått (2006) blev Kjell Westö belönades med Finlandiapriset och blev en storsäljare både på svenska och finska. Den uppfördes som pjäs på Helsingfors stadsteater och blev även film och tv-serie. Romanen blev Westös genombrott i Sverige.

Efter hyllade romanerna Gå inte ensam ut i natten (2009) och Hägring 38 (2013), blev läsekretsen än vidare. Den senare romanen nominerades till Finlandiapriset och Augustpriset och belönades med Nordiska rådets litteraturpris år 2014. Boken fick även Sveriges Radios Romanpris och samma år, 2014, mottog Westö också det svenska Aniarapriset samt Samfundet De Nios Stora pris för sitt samlade författarskap. Scenversionen av romanen Hägring 38 premiär hade premiär i september 2017 på Nationalteatern i Helsingfors.

Den svavelgula himlen, utkom 2017 på svenska och möttes av strålande recensioner, den har sedan översatts till en rad olika språk. Tritonus, utgiven augusti 2020, är Kjell Westös åttonde roman.

Läs mera om Kjell på kjellwesto.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *