Bokhandlarn möter Catharina Ingelman-Sundberg

Catharina Ingelman-Sundberg har nått fantastiska framgångar med sina böcker och har gjort succé både i Sverige och internationellt. Hennes stora genombrott kom 2012 med den humoristiska feelgood-romanen Kaffe med rån – om pensionärerna som har tröttnat på ålderdomshemmet och ger sig in på brottets bana. Med sina galna upptåg och livsbejakande attityd tar Pensionärsligan nu världen med storm. Boken har hittills sålts till 29 språk och ges ut i 40 länder. Den har varit på många topplistor och legat på första plats i England, Italien och Kanada.

Böckerna om Märtha & co – förutom Kaffe med rån, också Låna är silver, råna är guld samt Rån och inga visor – har väckt uppseende utomlands och Catharina har förutom Norge och Finland bjudits in till England, Frankrike, Brasilien och Förenade Arabemiraten för att berätta om de brottsbenägna pensionärerna. Böckerna om åldringarna som rånar banker och begår brott för att ge pengar till fattiga har fått läsare i alla åldrar och författaren har fans bland pojkar och flickor från 9-14 år lika väl som bland män och kvinnor upp till 100 år.

Catharina har tidigare arbetat som journalist och marinarkeolog och tillbringade bland annat femton år med att dyka efter vår historia runtom i världen. Hon utforskade allt från vikingaskepp till holländska ostindiefarare och var även initiativtagare till projektet Ostindiefararen Götheborg.

Hon har även en rad uppskattade historiska romaner bakom sig, till exempel trilogin Vikingablot, Vikingasilver och Vikingaguld (för vilka hon fick Widdingpriset) och serien om medeltiden med Brännmärkt, Förföljd och Befriad.

För Kaffe med rån har Catharina Ingelman-Sundberg tilldelats italienska Premio Roma med motiveringen:”en glad övertygande kriminalkomedi full med mänsklig värme”. Catharinas skriver på nya böcker samtidigt som hon reser världen runt och berättar om Pensionärsligan. Boken har givits ut på ryska, arabiska och koreanska.Krutgummor på krigsstigen, en framgångsrik ”stand alone” utkom hösten 2018. Nu finns hennes senaste bok om pensionärsligan, ”Goda rån är dyra”.

Nu Catharina måste vi prata böcker, läsande och dina bokhyllor

 • Hur organiserar du din bokhylla? I ämnesordning
 • Vet du hur många böcker du har hemma? Nej, men 16 bokhyllor
 • Finns det några pinsamma böcker i din bokhylla? Nej, publicerade aldrig min första roman
 • Hur ser du på pappersböcker och digitala böcker? Vad föredrar du? Älskar både ock.
 • Vilken/vilka klassiker läser du om och om igen? Selma Lagerlöfs Herr Arnes penningar, Körkarlen, Kejsaren av Portugalien m.fl
 • Finns det någon ”klassiker” som du vägrar att läsa? Nix
 • Vilken är den senaste riktigt, riktigt bra bok du läste? Sluta aldrig gå, Christina Rickardsson
 • Hur långt måste man läsa innan man får ge upp om en bok? 50 sid
 • Vad gör du med böcker du inte vill ha kvar? Skänker till Myrorna
 • Vad läser du just nu? Memoarer
 • Läste du som barn och vad? Läste mycket, Selma Lagerlöf, Wilhem Moberg, Edit Blyton t.ex
 • Vad är det för sorts böcker vi behöver just nu? Gärna äventyr och Feel Good – men inte mer våld och mord,
 • Vem skulle du vilja skrev ditt livs historia? Jag själv…