Bokhandlarn möter Elin Olofsson


Elin Olofsson är författare med hittills fem utgivna romaner, den senaste heter ”Herravälde” och handlar om tre kvinnors kamp för frihet 1921.

Hon gör dessutom podden ”Elin möter”, där hon träffar spännande människor och pratar kittlande berättelser med sin vän och producent Annelie Lanner, vilkas hjärtan slår allra hårdast för spännande människor och riktigt, riktigt bra berättelser. Svärta och ljus, skratt och sorg, larv och livsavgörande ögonblick – allt ryms inom podcasten Elin möter, där vi också får möta ett pärlband av profiler från kultur, idrott och samhället i övrigt. 

Podden finns att höra överallt där poddar finns, till exempel på Spotify, iTunes och Poddtoppen.

Elin, nu måste vi prata böcker och bokhylla,

Hur sorterar du din bokhylla?
Just nu är flera bokhyllor hemma hos mig väldigt osorterade, eftersom jag håller på att göra om lite och har ställt in och travat böcker huller om buller. Bokhyllan på kontoret är den jag är mest noga med, den fylls alltid av böcker som har koppling till det manus jag arbetar med just nu, så där har jag den här hösten böcker som ”Per Albin Hanssons anteckningar och dagböcker 1929–1946”, ”Stockholm som sioncentral” och ”Innan mörkret faller”.

Hur fåfäng är du kring den fysiska bokhyllan? Tillåter du dig en e-bok då och då?
Absolut inte fåfäng, den sortens snobberi lämnar jag åt andra. Och jag tar del av böcker i alla format, beroende på vad som passar mig och boken bäst! Tryckta böcker är ju svåra att få med på löprundorna, så då kör jag ljudböcker istället.

Vet du hur många böcker du äger?
Nä, men det är väl några hundra. De brukar vara tunga när jag flyttar.

Vilken är den senaste riktigt, riktigt bra bok du läste?
Spion och förrädare” av Ben Macintyre var både pulshöjande och upplysande …

Läste du som barn och i så fall, vad?
Massor! Lucky Luke, Kitty, Kulla-Gulla, Lotta-böckerna, Kronblom, Lilla Fridolf, allt av Maria Gripe flera gånger om, Fem-böckerna, ”God natt Mister Tom”, alla noveller i alla veckotidningar, Adrian Moles dagböcker, Sidney Sheldon … 

Vem skulle du vilja skrev ditt livs historia?
Um … Hilary Mantel. Då skulle det bli bra, skarpt och svart. Och sant. Men någon Cromwell är jag ju inte direkt …

Vilken klassiker har du aldrig läst och kommer aldrig att läsa?
Jag läste inte ut ”Trägudars land” i högstadiet och det känns inte som att jag kommer att ta mig an den igen …

Vad är det hemligaste/mest skamfyllda/pinsammaste du har i din bokhylla?
Äh, jag skäms inte för någon bok jag har i bokhyllan. Däremot finns det en bok som jag verkligen undrar hur den kommit hem till mig och det är en bok av den här Osho, som var någon sorts mystiker och andlig ledare för Bhagwan-rörelsen, som det finns en väldigt bra dokumentärserie om på Netflix. Jag är helt säker på att jag varken köpt eller lånat den av någon, för det är verkligen inte min kopp te om man säger så, men likafullt står boken där i bokhyllan, vilket jag upptäckte strax efter att jag sett TV-serien.

Hur långt måste man läsa innan man får ge upp om en bok?
Måste och måste … Men jag kan säga att jag började om säkert fem sex gånger med ”Huset Buddenbrook” och är numera jätteglad att jag till slut läste hela, för även de första 100–200 sidorna är sega är resten engagerande, vackert och sorgligt.

Vad läser du just nu?
I researchsyfte ”Stockholmsliv i vår tid” av Staffan Tjerneld, och för nöjes skull både ”Svenska svindlare och fuskare” av Fredrik Kullberg, och ”All roads lead to Austen” av Amy Elizabeth Smith.


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *