Curtis Sittenfeld, Rodham

Hillary Rodham är 1971 en ung och lovande kvinna: hennes examenstal på Wellesley College har uppmärksammats av tidskriften Life, hon studerar juridik vid Yale Law School och hon är aktiv inom student- och kvinnorörelsen. Då träffar hon Bill Clinton. Bill är en stilig och karismatisk studentkamrat från sydstaterna, redan med siktet inställt på en politisk karriär. I varandra hittar de en djup samhörighet som ingen av dem tidigare upplevt, varken intellektuellt, känslomässigt eller fysiskt.

I verkligheten följde Hillary med Bill hem till Arkansas och han friade flera gånger. Trots att han fick nobben mer än en gång svarade hon som alla vet till slut ja och blev Hillary Clinton.

I Curtis Sittenfelds härligt fantasifulla roman går Hillary i stället en annan väg. Tvivlen kring det eventuella äktenskapet får henne att trots allt välja den svåra brytningen och lämna Arkansas. Under fyra årtionden stakar hon ut en egen bana, såväl offentligt som privat, en bana som återkommande korsas av Bill Clinton och som väcker frågor om de avvägningar vi alla måste göra när vi skapar oss ett liv.

Curtis Sittenfeld väver mästerligt ihop fängslande fiktion med verkliga historiska händelser och skapar en skärpt och träffsäker berättelse för vår tid. Rodham är en unik och oförglömlig roman som utforskar den ensamhet, moraliska kluvenhet och järnhårda beslutsamhet som kännetecknar strävandena efter politisk makt, men också av den glöd och de smärtsamma kompromisser som krävs av en kvinna med ambitioner i en värld som fortfarande till största delen styrs av män.

Bokfakta:
Författare: Curtis Sittenfeld
Isbn: 9789146236962
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgiven: 2020
Sidor: 447 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Kategori: Skönlitteratur

Sagt om boken:

Vad hade hänt om Hilary Rodham inte hade gift sig med Bill Clinton?

En omtalad bok som oberoende av sitt perspektiv och berättelsevidd har mycket att berätta och redogöra för. Boken är en cocktail mellan fiktion och verklighet, vilket är både dess svaghet och styrka. Styrkan ligger i det finstilta och förmågan att ta med läsaren i bokens värld och förmå leverera en bra story utifrån verkligheten som vi känner den. Svagheten i att ligga så pass när verkligheten är att – om berättelsen blandar sanning med fiktion alltför mycket – läsningen riskerar att upplevas mer rörig än roande.

Utifrån mitt perspektiv har författaren lyckats hitta den hårfina balansen; jag tror på berättelsen och den verklighet som målas upp. Och på frågan om man behöver vara något sånär insatt i –  eller ens måttligt intresserad av – amerikansk politik för att tycka om boken är svaret ett absolut nej.  Kanske är det författarens berättarteknik och finess att värva faktiska händelser, citat och personer med egen fantasi.

Detta är en bok som inte bara låter sig beskrivas som en fiktiv roman där Hilary Clinton väljer en annan väg i livet, utan ska rätteligen tillskrivas relevans också av andra skäl. Det är en intressant och spännande bok på så vis att det speglar kvinnligt ledarskap, om klass och betydelsen av de val vi väljer att göra. Allt vi tar oss för – och tar för oss – får konsekvenser på ett eller annat sätt, och detta oavsett vem man än må vara.

Kanske är det tankeexperimentet och författarens fiktivt och något retliga lek med den verklighet vi omges av som får mig att både tycka om boken-  och vilja läsa vidare. Och jag tycker om det jag läser, jag fascineras av författarens nytänkande (och något vågade) berättaridé. Om du någon gång formulerat frågan ”tänk om…” eller funderat över fenomenet ”sliding doors ” (jfr. livsavgörande slumphändelser); grattis, här är boken för dig!

/ #carolinesbokhylla (Caroline Nilsson)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *