Gunnar Wetterberg, Ingenjörerna

Gunnar Wetterberg Foto

Ingenjörerna är sammanflätade med Sveriges moderna historia. De var ett par tusen i slutet av 1800-talet, de är flera hundratusen nu. Genom snilleföretagen gjorde de Sverige rikt, i folkhemmet konstruerade de den grundläggande välfärden – vatten och avlopp, kollektivtrafik, ljus över landet … De ledde rationaliseringsrörelsen, de påverkade samhällsanalysen. Efter andra världskriget blev Sveriges upprustning drivkraften i teknikens utveckling, idag sporras den av spel och musik. Med kärnkraften fick ingenjörernas auktoritet en törn, nu kan de bidra till att rädda klimatet.

Gunnar Wetterberg skildrar den svenska ingenjörskonstens framväxt, utveckling och inflytande i hela samhället.

Gunnar Wetterberg

Gunnar Wetterberg är historiker och författare, ursprungligen diplomat. Wetterberg har varit ansvarig för Finansdepartementets långtidsutredningar 1992 och 1995, direktör i Kommunförbundet och samhällspolitisk chef på Saco. Han har tagit emot Hertig Karls pris för sin biografi om Axel Oxenstierna och Kunskapspriset 2008. Han blev hedersdoktor vid humanistiska fakulteten vid Lunds universitet 2009 och är ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien och Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien.

Sagt om boken

Anders Kapp har läst och recenserat:

”Jag gillar verkligen Gunnar Wetterberg! I många år har han varit en av landets allra mest intressanta samhällsdebattörer. Påläst, förnuftig och klok med torr humor och hög integritet är han alltid intressant att lyssna på. Har läst mycket av vad han skrivit, lyssnat på honom många gånger och även anlitat honom som föreläsare vid några tillfällen. Med sin nya bok Ingenjörerna tangerar han en fråga som alltid intresserat mig, hur Sverige kunde gå från att vara ett av Europas fattigaste länder i mitten av 1800-talet till att bli ett världens rikaste länder under 1900-talet, så självklart ville jag läsa den.”

Läs hela recensionen här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *