Jo Nesbø, Kungariket

Anders Kapp har läst Jo Nesbøs nya fjälldrama:

”Vi kan alla historien om Kain och Abel, en del av bibelns skapelseberättelse som där, Första Moseboks fjärde kapitel, omfattar 522 ord som ledigt får plats på en boksida. När nu Jo Nesbø ger oss sin version av denna berättelse i nya Kungariket så blir det i stället 606 sidor. Är det verkligen rimligt!? Nesbøs utflykter från sin megasäljande serie om Harry Hole har inte alltid varit helt lyckade. Men mitt svar är tveklöst ja, inte en enda sida är överflödig. Jag är inte säker på att det går hem hos alla miljoner Hole-fans och om det inte stod namnet Nesbø på omslaget är det tveksamt om den skulle hamna på deckarhyllan; det här är mer en roman om skam, skuld och hat som ekar mellan bergsväggarna under decennier, men också kärlek, beroenden och lojalitet över alla gränser. Jag tror det är hans hittills mest ”litterära” text som rör sig på olika metanivåer i ständiga återvändanden, men samtidigt finns här en dramatisk spänning som håller läsaren i ett stadigt grepp. Kom (som ofta) in på ett fullkomligt sidospår: Står ”papp” i pappskalle för ett material eller en förälder? Jag vet inte. ”

Läs hela recensionen här.

Jo Nesbø

Jo Nesbø är en av världens mest framgångsrika författare och är flerfaldigt prisbelönt för sina kriminalromaner. Hans böcker har sålt i över 45 miljoner exemplar, och översatts till mer än 50 språk. Jo Nesbø är bosatt i Oslo.

Jo Nesbøs nya fristående thriller är precis som älskade Sonen ett ödesmättat familjedrama med arketypiska drag, med en mångbottnad intrig och ett gastkramande tempo som kan mäta sig med de bästa böckerna om Harry Hole.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *