Ambrose Parry, En njutbar död

Edinburgh, 1849. Trots att Edinburgh är i framkanten av den medicinska forskningen, dör patienter i ovanligt hög takt i hela staden. Läkarskrået står maktlösa. Men det är inte bara dödsfallen som oroar den uppskattade doktor James Simpson. Illasinnade ryktesspridare gör sitt yttersta för att han ska få skulden för ett märkligt dödsfall. Simpsons protegé, Will Raven, och hans tidigare hembiträde Sarah Fisher är övertygade om att ryktet är falskt och ämnar bevisa sin välgörares oskuld. Men det är lättare sagt än gjort. Will har ett eget mörkt förflutet att handskas med och att Sarah försöker lägga sig i medicinska spörsmål högt över en kvinnas rättmätiga nivå väcker ont blod. När de tillsammans djupdyker i gåtan för att rentvå James Simpson inser de att till mordens förklaring är närmast otänkbar.

En njutbar död är den fristående fortsättningen på Ambrose Parrys Där inget vissnar mera. Det är en atmosfärisk spänningsroman, en resa i Edinburghs förflutna som inte lämnar någon oberörd.

Ambrose Parry

Ambrose Parry är en pseudonym för det skotska författarparet Chris Brookmyre och Marisa Haetzman. Chris Brookmyre är en internationellt bästsäljande och flerfaldigt prisbelönt författare som skrivit ett tjugotal böcker. Marisa Haetzman har över tjugo års erfarenhet som narkosläkare, och fann inspiration till den här serien när hon arbetade på en uppsats om medicinvetenskapens historia. Där inget vissnar mera var debuten och nu kommer alltså den andra, fristående, delen: En njutbar död. Bägge böckerna har nominerats till ett antal olika priser.

Sagt om boken

Anders Kapp har läst och recenserat boken,

A match made in heaven är ett slitet uttryck. Jag vet inte om det var ett himmelskt ingripande när Chris Brookmyre och Marisa Haetzman gifte sig, men läsare av spänningslitteratur kan bara vara lyckliga över att detta skotska par också kom på att det kunde förena sina två kompetensområden i den gemensamma pseudonymen Ambrose Parry. Nu kommer deras andra bok på svenska, En njutbar död, som utöver det också är en njutbar läsning. I den ibland lätt överbelamrade spänningsvärlden har de byggt ett alldeles eget och särpräglat rum som består av livet i Edinburgh i mitten av 1800-talet, en myllrande blandning av historiskt verkliga och fiktiva karaktärer, fängslande medicinhistoria på ett sätt som jag inte trodde var möjligt, mödosamma steg för den tidiga feminismen och allt detta i en osedvanligt spännande och välskriven kriminalhistoria.

Läs hela recensionen här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *