Jonas Moström, Kameleonten


Advokaten Sophie Ceder blir strypt till döds under en massage på Sturebadet i Stockholm. Allt tyder allt på det är seriemördaren Kameleonten som slagit till igen efter sju års uppehåll. Förklädd till allt från präst, lokalvårdare till receptionist och läkare stryper mannen med de tusen ansiktena sina offer och lämnar efter sig en tärning som souvenir.

Nathalie Svensson, Johan Axberg och de andra medlemmarna i Nationella gärningsmannaprofilgruppen blir inkallade. I jakten på landets mest utstuderade seriemördare tvingas de in i ett rollspel där både deras privata som yrkesmässiga identiteter hotas.

Samtidigt som profileringsgruppen sätter allt på spel för att gripa Kameleonten är relationen mellan Nathalie och Johan frostig. Johan har bestämt sig för att stanna hos familjen i Sundsvall, men nu berättar han något som än en gång vänder upp och ner på deras relation.

Kameleonten är den sjunde fristående delen i Jonas Moströms populära och prisbelönta deckarserie om psykiatriker Nathalie Svensson och kriminalkommissarie Johan Axberg.


Sagt om boken

Kameleonten är Jonas Moströms sjunde fristående bok om Nationella gärningsmannaprofilgruppen med psykiatrikern Nathalie Svensson och kriminalkommissarie Johan Axberg som huvudkaraktärer. Gruppen består också av deras chef, Ingemar Granstam, Angelica Hubinette, rättsläkare, Maria Sanchez, polis och Tim Walter, teknik- och datasnille. Hans bästa bok hittills anser vår recensent. Du kan möta honom på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall som i år genomförs 11-14 november.

Advokaten Sophie Ceder hittas strypt under en massage på Sturebadet i Stockholm. I hennes navel hittas en tärning intryckt, ett kännetecken för seriemördaren Kameleonten som uppenbarligen är tillbaka efter sju år.

De har jagat honom tidigare utan att lyckas. Han har funnits i Ingemar Granstams mardrömmar ända sedan han försökte skjuta honom på en färja i dimman. Skottet brann av, men han vet inte om det träffade. Det enda han hörde var Kameleontens galna skratt. Det skrattet kan fortfarande eka i hans huvud och förstöra hans nattsömn.

Han kallas för Kameleonten eftersom han är en mästare på förklädnad, han tar sig olika skepnader för varje brott han begår, kan maskera sig och skickligt växla mellan olika yrkesroller. Ingen har sett hur han egentligen ser ut, ingen kan identifiera honom, han har inga särskilda utmärkande kännetecken. Han mördar sina offer genom att strypa dem och som en hälsning lämnar han en tärning i offrets navel.

Nu samlar Granstam GMP gruppens medlemmar för att en gång för alla hitta Kameleonten och få honom inlåst för tid och evighet. Han har en otroligt kompetent utredningsgrupp och tidigt fokuserar de arbetet på två huvudmisstänkta som kanske kan vara Kameleonten?

Men fler personer mördas, tärningar hittas och Kameleonten hinner undan. Stämningen börjar bli ganska desperat i guppen.

Huvudkaraktärerna har jag lärt känna sedan de tidigare böckerna, Johan Axberg har varit med sedan den första boken, Dödens pendel, som kom 2004. Han var, tillsammans med läkaren Erik Jenssen, huvudkaraktär i Moströms första serie på åtta böcker med en handling som i huvudsak hade Sundsvallsregionen som geografisk plattform, och han finns också med i den nya serien där han fått sällskap av Nathalie Svensson som huvudrollsinnehavare. Det finns en attraktion mellan Nathalie och Johan, men han är gift, bor i Sundsvall och har två små barn. Nathalie är skild, har två barn som hon har delad vårdnad om. Hon träffar andra män då och då via Tinder. I den nya boken händer en del som än en gång vänder upp och ner på deras relation.

Boken är proffsig och spännande, den har ett driv i texten som gör att man helst vill ligga fem sidor före handlingen för att fort förstå vad som händer i utredningen. Varje gång gruppen tror att de har Kameleonten fast, då slinker han undan igen. Om jag trodde att jag kommit på vem som är Kameleonten, så hade jag helt fel. Upplösningen i boken är så överraskande att jag som läsare häpnar.

Tempot är högt och jag slukar sidorna. Detta lyckas Jonas Moström med i alla sina böcker, att hålla spänningen vid liv. Dessutom avslutas boken med en cliffhanger som gör att jag längtar efter nästa bok.

Detta är hans bästa bok hittills, tycker jag som läst dem alla. Jag vet att han redan skriver på nästa bok, sin sextonde i ordningen.

Monica Gullman