Sophie Kinsella, Bara en gång om året


Caroline Nilsson har läst och recenserat ”Bara en gång om året”.

Detta är ingen bok som vare sig nalkas midnattsmässa eller doftar julotta – men jämväl jul, jul och mera jul.  

Likaväl som att julen kommer bara en gång om året, så finns det bara en enda Kinsella. Detta är en julstjärna bland julpyntet som glittrar av fullträff.

Det var länge sedan sist, men nu får läsaren återigen möta Becky ”Shopholic” Brandon, född Bloomwood, och följa henne på diverse galna upptåg när det lider mot jul. På att-göra-listan finns bland annat att hitta en julklapp åt maken Luke (om det så krävs att ändra i stadgarna för en uråldrig förening, frågor?), organisera ett pepparkaksbak (läs: fredsmäkla mellan familjemedlemmar), komma i toppform (klänningen från Alexander McQueen är ju bara ”någon storlek” för liten), tillmötesgå samtligas önskemål om jul (Wagner? Fairtrade? Avokadotema?) och såklart hinna med allt annat som hör julen till.  

Här finns en Paradisask av feelgood med både polerad yta och mustiga djup. Det är förvisso en del Gucci och Shopaholicyra, men detta har balanserats väl med ett desto större hjärta, en träffsäker – i vanlig Kinsella-ordning medryckande – berättelse, och en oumbärlig charm.  

Författaren får läsaren att riktigt känna julens kavalkad av stadier vad gäller inte minst förväntningar och förhoppningar där läsaren flitigt värvar (gråtande) skratt med (skrattande) gråt. 

Det är underhållande feelgood i sitt esse.  

Och jag tänker. Det jag beundrar hos Kinsella som författare, och kanske särskilt i denna bok som tillhör en av hennes bästa, är det kvicka språket som klär en alltid underhållande, smart och lagom feelgoodskruvad berättelse. Alltid hittar man kärlek, aldrig nekas man charm.   

Det gnistrar, det poppar och träffsäkerheten förslår. En måste-läsning inför (under eller efter) julen som kommer vara en härlig orsak till läsbubblans ”sch! du stör”. 

Bara en gång om året är en underhållande bok som inte tippar på tå men jämväl får dig att tappa julstöket för en stund. Julen är bara en gång om året; den här boken är bara, o helga underbar! 

Bästa hälsningar till er alla!

Caroline