Bella Davies, Systrarna på heden

Kvinnan bakom den Brontë-inspirerade pseudonymen Bella Ellis är den välrenommerade författaren Rowan Coleman. Första gången hon besökte den berömda prästgården i norra England som var Brontësystrarnas hem var hon tio år gammal, och i samma stund som hon klev över tröskeln tog en livslång kärlek till Charlotte, Emily och Anne, till deras liv, deras böcker och arvet de lämnat efter sig, sin början.

Rowan Coleman

Caroline Nilsson har recenserat Systrarna på Heden, en annorlunda men älskvärd bok som minner om älskvärda litteratursystrar.

Det verkar något osannolikt att litterära storheter plötsligt skulle återuppstå. Och det framstår inte heller som troligt att man i ett nutida verk kan väcka en klassiker eller fragment därur till liv.  

Mina ögon smalnar. Konstaterar att det inte är julafton eller ens min födelsedag, även om känslan ljuger mig närmast till en övertygelse. För, svindlande höjd – här är nämligen ett Brontë-mysterium! 

När litteraturhistoria och älskade Systrar möter ett deckarmysterium – från en värld som skulle kunna härledas till en annan storhet, Agatha Christie; där har vi denna bok. Detta är dock inte en deckare i traditionell mening, det vore att förenkla handlingen nämnvärt. Denna berättelse rymmer nämligen mer än så.  

Om vi blickar ut över världskartan, fångar in England och sätter fingret på en liten punkt i West Yorkshire, i en prästgård i den lilla byn Haworth, finner vi systrarna Brontë. Boken tar vid just när en ung kvinna har försvunnit från sitt hem. Händelsen når prästgården och systrarna. Deras fascination och beslutsamhet att ta reda på sanningen trumfar all rädsla, och de ska göra det tillsammans. Deras väg kantas av ett motsträvigt samhälle där en kvinnas självständighet inte premieras. Tiden går. Ju närmare systrarna når ett svar på gåtan, desto större växer sig faran runt deras eget hus…  

Som klassikerälskare kan man inte annat än att beundra och förundras över denna bok. Den är helt enkelt fantastisk. Författarens språk är levande och läsaren bli en tapetblomma i systrarnas vardagsrum (läs: drömläge!). Att ge liv åt dessa närmast odödliga (litterära) systrar är en sak att beundra bara i sig. 

Jag ler och kan inte annat än att dras med i berättelsen och uppskatta stunden som läsningen bjuder. Det är spänning, det är klassikernostalgi och det är älskvärt. 

Systrarna på Heden är en bok som utmärker sig ibland andra. Vilken bok! 

Bästa hälsningar,

Caroline