Magdalena Ribbing, Vad skulle Ribbing sagt?

Magdalena Ribbing, 1940-2017, var journalist, författare och föreläsare. Hon var under större delen av sitt yrkesverksamma liv politisk reporter på Dagens Nyheter men blev med åren Sveriges mest kända auktoritet på stil – och etikettsregler.

2020 är det tre år sedan Magdalena Ribbing gick bort. Magdalena Ribbing blev en institution, någon vi alla vände oss till när vi var upprörda, oroliga eller okunniga. I hennes fall handlade det om att se andra människor innan man ser sig själv, att se till andras behov innan man tillgodoser sina egna. Magdalena kunde inte bara redogöra för reglerna, hon kunde förklara hur de uppstått och varför det kunde vara praktiskt att följa dem.

I sin frågespalt i DN mötte Magdalena oroliga, arga och besvikna människor. Magdalena tog dem på allvar, förklarade tålmodigt att det inte är farligt att göra fel, att det över huvud taget sällan finns ett bestämt rätt och fel. Detta är ett urval av hennes mest uppskattade texter i DN.

Caroline recenserar

Caroline Nilsson har läst utvalda texter om hyfs, omtanke och vänlighet av Magdalena Ribbing. Så här tycker hon om boken.

”Den som vet att bry sig mer om andra än sig själv blir en hygglig och uppskattad medmänniska”  

Vad är rätt etikett på bröllop, vad ska man göra när man ser smulor i skägget, råkar på snyltproffs och hur minglar man som ett proffs?  

Med en känsla för stil och imponerande kunskap inom kategorin vett- och etikett blev Magdalena Ribbing ett med folket, och kanske särskilt oss som någon gång funderat på varför vissa beter som om de vore i en soptunna, hur man på ett korrekt vis bemöter en odörlukt och när det egentligen är rätta tillfället att skicka det där tackmejlet.  

Vi var – och är – många som bär på frågor; Ribbing har – och ger – oss (många) utmärkta svar. 

Här är en bok som närmast kan sägas vara ett smörgåsbord för allmänt vett och etikett. Ribbing håller läsaren i handen och gör stil, elegans och mänsklig glans till en självklarhet kring vårt bord.  

Rotlande och sörplande. Här är inte bara en klok källa för hela livets innehåll utan även ett beundransvärt öga för uppförande och diverse – av henne noterade – manér. Hennes öga för detaljer gör sig gällande, särskilt för sådant som andra sällan ser.  

Vad skulle Ribbing sagt är boken som inte bara gör dig till en drottning i sociala sammanhang, den ger också läsaren en särskild medmänsklig värme att bära med sig genom hela livet. I varje sammanhang, i varje möte och i varje tankevrå- ja, nog finns där finns alltid stil och etikett att ta till för att nå gemenskap.  

Glöm allt där blod, svett, tårar gror; här är en bok där stil, etikett och elegans med stort hjärta bor. 

En bok för dagen, ett råd i nuet och en (bok)skatt för varje stund att föra sig på jorden. Ribbings råd och ord är något att verkligen ta på orden.