Bokhandlarn möter Anders Roslund

Anders Roslund är uppvuxen i Kristianstad och bosatt i Stockholm. Han var 1991–1992 anställd vid Sveriges Television som reporter på Rapport. 1992–1993 var han reporter för Halv 8 med Stina Dabrowski på TV3 och återvände sedan till Sveriges Television och Rapport 1993–1996. Åren 1996–1999 gick han över till Aktuellt som reporter och nyhetschef. År 2000 fick han uppdraget att starta Kulturnyheterna, vars chef han var till 2004, varefter han övergick till att bli författare på heltid.

Nu Anders Roslund ska vi prata om böcker och bokhyllor.

* Hur organiserar du din bokhylla? 

De har blivit så fulla att numera travar jag mest nya böcker på golvet tills själva traven börjar vingla och jag får dela den i två travar.

* Vet du hur många böcker du har hemma? 

Trots regelbundna utrensningar – alltid ett par för många.

* Finns det några pinsamma böcker i din bokhylla? 

Absolut. Men det skulle vara taskigt mot författarna att säga mer än så.

* Hur ser du på pappersböcker och digitala böcker? Vad föredrar du? 

Jag växlar mellan papper och ljud. Sisådär tre fysiska böcker och sedan en i ljud. Jag är fortfarande förälskad i ljudet av papper och sidor som är lite sträva.

* Vilken/vilka klassiker läser du om och om igen? 

Lars Görlings ”491” räknas kanske inte som en klassiker i allmänhet, men hos mig är den det. Den läser jag om någon gång om året.

* Finns det någon ”klassiker” som du vägrar att läsa? 

Inte vägrar. Men inte tillräckligt angelägen. Det finns ju bara så mycket tid som det finns och om jag samtidigt försöker hänga med i det mesta som är i nyutgivet pågår det alltid en köordning som liksom består.

* Vilken är den senaste riktigt, riktigt bra bok du läste? 

Jag tycker ”Klubben” var riktigt, riktigt bra. Då blir man glad.

* Hur långt måste man läsa innan man får ge upp om en bok? 

I läsandet finns inga regler. Men eftersom det finns så himla många bra böcker och inte lika mycket timmar borde alla kassa böcker få ta så lite tid som möjligt.

* Vad gör du med böcker du inte vill ha kvar? 

Ger bort. Slänga går bara inte.

* Vad läser du just nu? 

Nessers ”Den sorgsne busschauffören från Alster”. Välskriven, som alltid.

* Läste du som barn och vad? 

Min tid fördelades lika mellan fotboll och läsning. Om någon frågade vad jag skulle bli brukade jag variera mellan fotbollsproffs och författare. Jag blev bara det ena.

* Vad är det för sorts böcker vi behöver just nu? 

Bra böcker. Skit samma vilken sort. Det finns bra poesi och det finns kass poesi, det finns bra kriminalromaner och kassa kriminalromaner. Jag är mer intresserad av kvalitén än sorten.

* Vem skulle du vilja skrev ditt livs historia? 

Den skrivs redan. Lika dolt som min springa-baklängestalang. För i Ewert Grens och i Piet Hoffmann och i Mariana Hermansson gömmer jag Anders Roslund hela tiden. Fast lagom mycket, så att det inte märks.