Sara Molin, En oönskad julklapp

Caroline Nilsson har läst och recenserat.

Och där. Två sidor och jullängtan förblir min stadigvarande hyresgäst fram till dess att jag inte längre ids att stå emot frestelsen att både laga tomtegröt och stöka fram ljusstakarna.  

Vi möter Diana Jonsson, en sjuksköterska som just landat i ett novembermörkt Sollentuna för att dels uppfylla sin mammas önskan om en familjejul hemma, dels tjäna ihop lite pengar genom att vikariera på akuten. 

Väl hemma blir ingenting som hon tänkt och mitt i allt det oplanerade tycks pusselbitar från hennes förflutna leta sig in i hennes vardagspussel med nya frågor och utmaningar. Drömmen om en enkel jul hemma blir plötsligt en tid långt ifrån vad som stod på hennes önskelista.  

Här är en författare som gått från att leverera en ”dra-mig-baklänges”-debut, till att nu skapa en ”all-I-ever-whant- for-Christmas”-pralin till bok.  

I julgranen sjunger Piff och Puff. I detta nu är jag efter denna läsning – minus ekorrar och julgran – sittandes paff och putt. Paff av beundran och putt för att läsningen är slut. 

Detta är en varm och stämningsfull berättelse som både har en bottenklang och bjällerklang med sina oväntade vändningar och humoristiska inslag.  

Det är jordnära, insiktsfullt och har ett ”Molinskt” språk som på något underligt vis fångar läsaren redan vid första bläcket. Det är rappt, (upp)riktigt och träffsäkert.  

En träffande verklighet inom vården står i rampljuset, vilket har skildrats förtroligt och nära.  

Den här boken handlar lika mycket om julen som om relationer. Till våra föräldrar, kollegor, (o)vänner och inte minst till oss själva. Med få ord och värme tangerar berättelsen många stora känslor och komplexa relationer. Detta med en hög grad av igenkänning och stänk från en vardags bitterljuva komedi.   

Det finns något alldeles speciellt med denna bok. Karaktärer och miljöer man tycker om, vill vara med och veta mer om. Även i det mest snåriga trassel vill läsaren klamra sig fast, och till och med överväga alternativa yrken inom vården.  

Jag sätter stor ära i författargreppet att filtrera vardagens realism genom feelgooden:s sil. Att därtill fronta berättelsen med en vardagshjälte – denna gång en sjuksköterska – skapar mervärde och en kärna.  

Det finns så mycket att tycka om och hålla varmt från den här boken. För språket – rappt, rörande och rasligt roande. För värmen – nära, äkta och genomträngande. Och för känslan – i författarens tonalitet, närvaro och hjärta. Detta är således ännu en fullträff signerad Molin! 

Detta är en pralin proppad med kärlek, klokskap och goda slut. Den luckrar upp julens yta av dopp i grytan och vem-ger-dyraste-klappen-hets, och påminner om julens avigsida och räta grund.  

Så slår det mig plötsligt. Vad önskar jag mig i julklapp? Min önskan är att vi läsare får lov att njuta av många böcker av denna författare framöver.  

Böcker kommer och böcker går, men denna julpralin kommer finnas kvar länge. I mitt boktokiga hjärta.  

Med en önskan om en fortsatt strålande dag,

Bästa hälsningar, 
Caroline 

Sara Molin

Sara Molin, född 1983, bor i Sollentuna med man och tre barn. Hon är gymnasielärare i svenska och svenska som andraspråk, och ägnar sin lediga tid åt att sluka underhållningslitteratur. 2020 debuterade hon med den charmiga feelgoodromanen Som en öppen bok, om läraren Clara som kämpar med läslust i skolan.