Daniel Åberg, Nära gränsen

Hur långt kan man gå för att rädda sitt barn?

Det är marknadshelg i midnattssolens Pajala. Lisa Korhonen har för första gången sedan hon förlorade vårdnaden om sin son fått möjligheten att tillbringa en helg ensam med honom. Inget får gå fel, hon måste visa att hon ordnat upp sitt liv. När hon kallas in akut till sitt arbete på Puben, marknadsfestens stökiga mittpunkt, tar hon sonen med sig, ovillig att släppa honom ur sikte. Samtidigt har maskerade rånare sprängt traktens enda bankomat och rör sig mot festområdet. När deras vägar korsas startar en händelsekedja som spinner bortom all kontroll. Snart är Lisas barn taget som gisslan och hon själv huvudperson i en internationell gränskonflikt. Och för varje timme som går blir insatserna högre.

Nära gränsen är en nervkittlande thriller som utspelar sig i norrbottnisk glesbygd och där gränsen för vad en människa förmår ständigt förflyttas.

Recension

Anders Kapp har läst Daniel Åbergs senaste bok, Nära gränsen. Här är hans recension

Dags för mer Norrlandsspänning, nu med centrum i Pajala nära finska gränsen där Lisa Korhonen kämpar för att rädda sin son som tagits som gisslan. Det är den första boken i Daniel Åbergs nya Norrbottenserie: Nära gränsen, Gisslan, ett actiondrama som i thrillerhögt tempo rasar omkring i gränstrakterna, både geografiskt och mentalt. Efter debuten 2005 med Dannyboy & kärleken har författaren skrivit i olika genrer, senast den dystopiska serien Virus i sju delar, men nu hamnar vi i nordligaste Sverige där Daniel Åberg själv bor sedan ett antal år, vilket framgår väl i hur hemtamt han rör sig i dessa dramatiska miljöer.

Lisa Korhonen är en riktigt bra huvudperson som påminner en del om Liam i Stina Jacksons Ödesmark eller Arto i David Ärlemalms Lite död runt ögonen, de två är unga ensamstående män som kämpar för att ta sig ur elände, drivna av kärleken till döttrarna Vanja respektive Bodil, med blandade resultat. Här är det könsmässigt tvärtom, ensamstående mamma med sonen Nils, men de är alla tre ensamstående föräldrar som det gått illa för på olika sätt men som verkligen kämpar för få ordning på sina liv med kärleken till barnet som ursinnig drivkraft.

Lisa hade länge ett bra liv tillsammans med Anders; välutbildade hade de bägge olika chefsjobb på samma företag, Northland Resources, vid Tapuli-gruvan utanför Pajala, hon inom HR och information och han inom teknisk utveckling. De tjänade bra och hade byggt sitt drömhus i Pajala. Allt sitt sparande hade de lagt i börskometen Northland. När företaget kraschade totalt, konkursen kom i december 2014, förlorade de allt. Inom Lisas område fanns inga andra jobb att få men Anders fick ett nytt jobb i Luleå. Efter en tids veckopendlande träffade han en ny kärlek i Luleå, Alexandra, och lämnade Lisa. Hon hade ingenting annat än skulder; huset kunde bara säljas till en bråkdel av vad det kostat att bygga, hon var ensam, utan jobb och pengar, hon gick under. Det blev alldeles för mycket alkohol och festande. Anders och hans strikt frireligiösa familj gav inget stöd, tvärt om, bara förakt, och slutligen fick Anders ensam vårdnad för deras gemensamma son Nils.

Det är bakgrunden till bokens nutid. Lisa har kämpat sig ur missbruket, hon har fått jobb på en lokal pub, hon sköter sig och för första gången på mycket länge har Anders gått med på att hon ska få ta hand om Nils själv en hel dag. Just nu är det Pajala marknad i julis sommarhetta, ett traditionsrikt event då ortens normalt 2 000 innevånare ökar till 50 000, lugnet ersätts av ett våldsamt festande, som Lisa kämpar för att hålla sig undan. Trots dagens extrema personalbehov har hennes förstående chef givit henne ledigt. Men när köerna framför pubens stora öltält är som värst rasar kassasystemet; det är katastrof och Lisa är den enda som kan tekniken ordentligt. Hon blir inringd och vill trots allt hjälpa till. Samtidigt finns det två kriminella män som vill passa på att ta hand om det extrema kontantflödet under marknaden. Det blir katastrof. Plötsligt blir Nils tagen som gisslan, Lisa ser honom försvinna i rånarnas bil.

Det är upptakten till den dramatiska jakt som är vad denna bok handlar om. Den serie som denna bok inleder heter Nära gränsen vilket kan tolkas på flera sätt. Rent bokstavligt så ligger Pajala nära gränsen till Finland och jakten rasar på bägge sidor av denna gräns. Nyligen kom en annan actionthriller i samma gränstrakter, Hans Rosenfeldts nya Haparandaserie som inleddes med Vargasommar i höstas, och den här miljön fungerar faktiskt väldigt bra i sammanhanget; det är storslagna och dramatiska scenerier i dessa gränstrakter som passar perfekt som thrillerfond.

Nära gränsen ska naturligtvis också tolkas bildligt; utmanande situationer som är på gränsen av vad någon människa kan hantera, precis som den plats där Lisa befinner sig just nu; hon har ingen hjälp att få, Nils pappa Anders litar inte alls på henne, ingen egen familj som stöd, hennes ”vänner” från senare år är mer eller mindre missbrukare och polisen är inget att räkna med, dels eftersom kidnapparna sagt att de dödar Nils om hon tar kontakt med dem, dels eftersom hennes egna kontakter med den lokala polisen är allt annat än positiva.

Hon måste lita till sig själv, inom sig själv hitta styrkan för att hitta och befria sin son. Det här är en driven författare som inte är ett dugg orolig för att ta i rejält; det är bara att hänga med i den ena dramatiska händelsen efter den andra, det här är action i högt tempo och här finns gott om spektakulära scener som det är lätt att se som starka komponenter i en filmad version. På vägen växer Lisa till den smarta och starka kvinna hon en gång var och växer en bra bit till. Det är många trådar, men författaren håller både dem och läsarna i ett starkt grepp; mitt i allt det osannolika finns en inomlogisk trovärdighet där alla pusselbitarna till slut hittar hem.

För alla som gillar underhållande action, som till exempel ovan nämnda Vargasommar, är denna bok ett klokt val. Och även om det inte är din favoritgenre som kommer du garanterat att gilla Lisa.

Författaren

Daniel Åberg är född i Sandviken 1975 och under större delen av uppväxten bodde han i det lilla samhället Kungsgården en mil väster om Sandviken. Efter militärtjänst i Sollefteå började han studier på Uppsala universitet som bland annat resulterade i en kandidatexamen i litteraturvetenskap.

Han flyttade till Stockholm och arbetade 2000-2011 som kultur- och nöjesreporter på nyhetsbyrån TT och under den perioden började han också skriva skönlitterärt. Debuten kom med relationsromanen Dannyboy & kärleken på Forum 2005 som följdes av Vi har redan sagt hej då 2010. Bägge har beskrivits som generationsromaner. 2012 kom föräldraboken När två blev tre och efter det gick han över till att skriva spänning.

Från 2016 till 2020 har han givit ut sju delar i den dystopiska serien Virus som utspelar sig i Stockholm och successivt allt mer i Kiruna. Alla finns som ljudböcker och de fyra första även i tryckt format.

Från 2013 är han bosatt med sin familj i Vittangi, nästgårds till Kiruna i väster och Pajala i öster (nästgårds med lokala mått, drygt 10 mil). Pajala är också centrum för den nya serien På gränsen där Gisslan är den första delen som kom ut som ljudbok 2019 och i tryckt format nu i december. Den andra delen, Hotet, finns redan ute som ljudbok och en tredje del är planerad till senare i år.

Utöver författandet arbetar han också som frilansjournalist.

Text från bloggen Kapprakt.