Jacob Lindfors, Vinterpacket

© 2020 Fotograf Anna-Lena Ahlström

Det här är den största krisen i svensk militärhistoria på över två hundra år. Det här är de värsta dagarna i våra liv. Men ni är utvalda för ett jobb och det jobbet är inte klart. Vill ni vara med till slutet?

Ondskan växer i djupet av de norrländska skogarna. Det gamla brottsnätverket Vinterpacket gör sig redo för en våldsam comeback. De tar sikte på Försvarsmaktens specialförband SOG, för om de kan besegra Sveriges bästa soldater kommer de att visa sig oslagbara.

Men i SOG arbetar Mattias Kassian. Han som efter en stor förlust sökte till militären för att börja om på nytt. Och när hans kollegor blir måltavlor för Vinterpackets iskalla korståg, då går Kassian i krig.

Vinterpacket är en verklighetstrogen thriller om att försvara sig när man står med ryggen mot väggen, där raseri blandas med hopp och mänsklig värme.

Anders Kapp har läst och recenserat Jacobs Lindfors debutbok, Vinterpacket. Läs hans recension nedan.

Det kommer ut en hel del Norrlandsspänning just nu, en del har jag skrivit om och mer är på väg. I dag kommer ytterligare ett exempel när Jacob Lindfors debuterar med Vinterpacket, en ovanlig text i Sverige där det sällan kommer militärt orienterade thrillers, den jag närmast tänker på som jämförelse är Lars Wilderäng. Här hamnar vi i den största krisen i svensk militärhistoria på 200 år, på gränsen till ett inbördeskrig, där också utländsk makt är involverad, rasar striderna i olika delar av norra Sverige. Mattias Kassian är en intressant huvudperson; en svensk supersoldat med ovanlig bakgrund. Honom, Madeleine Hansen, och några till kommer vi att få möta igen, det här är första delen i en planerad trilogi.

Texten startar i en dåtid när Matilda Kassian, en grå kontorsassistent på ett bankkontor, är ute på sitt livs största äventyr. Hon landar på flygplatsen i Kigali, sover en natt på hotell i huvudstaden, och tar morgonen efter en taxi för en lång resa mot ett bestämt mål. Efter folkmordet i Rwanda 1994 fanns många föräldralösa barn med hemska historier. En av dem är en pojke, sannolikt tutsier men med en okänd bakgrund som han vägrar att prata om. Han har nu bott i två år på ett barnhem, just det barnhem som Matilda är på väg till. Hon har haft kontakt med barnhemmet och pojken en tid och hon är där för att adoptera honom. Han heter något annat men när de är tillbaka i Matildas enkla lägenhet i Västerås blir han Mattias Kassian, en pojke som växer upp till att bli denna historias huvudperson.

Vinterpacket var en kriminell organisation i norra Sverige, en stark gruppering men som mest sysslade med enklare brottslighet. Den sprängdes för ett bra tag sedan och ledaren, Rickard Persson, sitter sedan länge inspärrad på säkerhetsfängelset Saltvik i Härnösand. Men nu verkar organisationen ha återuppstått och på en helt annan nivå med mycket mer avancerad brottslighet och en helt annan agenda som inte bara handlar om att dra in pengar. Ledaren kallas ”Lillebror”, han är en mycket våldsam och fruktad man. Sextonåriga Joline, kidnappad av gruppen, är livrädd för honom.

Efter många turer blir Mattias militär och inte vilken som helst, han är en del av SOG, Särskilda operationsgruppen, den främsta elitgrupperingen som finns. Han får flera nära vänner, framför allt tio år äldre Niclas Felixson, kallad Riot, som blir en viktig förebild, och Madeleine Hansen, kallad Annabelle.

Under en avancerad övning i Rättvik dödas tolv SOG-soldater och samtidigt genomförs också en attack i Karlsborg där Annabelle verkar ha varit den huvudsakliga måltavlan. Den svenska försvarsmakten, särskilt SOG, är under attack, Sverige är under attack och alla styrkor samlas för motanfall.

Det är upptakten till en våldsam och högoktanig historia som kommer att föra oss runt bland olika platser i norra Sverige, ända upp till Kiruna, och det är en berättelse som håller läsaren väl fängslad under alla de 541 sidorna.

När det gäller alla de militära aspekterna: organisation, titlar, strategier, vapen, metoder så verkar författarens research vara väl genomförd utan att texten fastnar i alltför mycket av vålds- och vapenfetischism, något som inte är helt ovanligt inom genren. En annan risk är en tråkig ensidighet med helt och hållet manliga perspektiv, men även det hanterar författaren väl: även om det rätt naturligt finns en manlig dominans så finns det också starka kvinnor både på den onda och den goda sidan.

Det är inte enkelt att skapa trovärdighet i en så osannolikt dramatisk berättelse men författarens bakgrund som omvärldsanalytiker kommer till stor användning. Här finns en hel del smarta kopplingar till verkliga samhällsskeenden som ger rimlig bakgrund till varför något sådant skulle kunna inträffa. Jag kan tycka att analysen är något för tunn här och var men det handlar sannolikt mer om min egen bakgrund än om oskicklighet hos författaren. Berättelsen kräver en balansgång kring det sannolikas gränser och även om jag kan tycka att han ibland tar små steg utanför denna yta är det i huvudsak mycket skickligt genomfört.

Berättartekniken är i stort sett helt kronologisk och det finns en styrka i rörelsen mellan olika berättarröster hos de goda och de onda. Det som också är riktigt starkt är det thrillerdriv som genren kräver; det händer väldigt mycket, det är dramatik på högsta nivå. Nackdelen med kronologin är att det blir väldigt mycket startsträcka. Det är mycket som ska introduceras, det dröjer runt hundra sidor innan berättelsen tar fart på allvar och det blir rätt trist för oss läsare. För just denna typ av text hade det sannolikt fungerat bättre med att starta i nutid och låta historiken växa fram successivt som minnen, i dialoger och kanske i insprängda dåtidskapitel. Det hade varit riktigt snyggt om vi först efter hundra sidor hade fått kunskap om Mattias bakgrund.

Trots några invändningar är detta en imponerande och ovanlig debut, klart värd att läsas, och jag ser fram emot att följa Mattias och hans vänner i fortsättningen.

Författaren

Jacob Lindfors är född 1988, uppväxt i Stockholms sydöstra förorter och är i dag bosatt i samma område, nu Rönninge i Salems kommun, tillsammans med sambo och en son. Efter gymnasiet blev det universitetsstudier i Umeå och Uppsala med statsvetenskap som huvudämne och en huvudsaklig inriktning mot freds- och konfliktstudier vilket resulterade i en kandidatexamen i Uppsala. Under och efter studierna kom en del olika jobb med inriktning på marknads- och omvärldsanalys, bland annat för Unicef. 2013-2016 arbetade han som politisk sekreterare för Moderaterna i Riksdagen inom olika politikområden, bland annat säkerhetspolitik, bostadspolitik, arbetsmarknad och integration. Efter det har han arbetat som omvärldsanalytiker för AFA Försäkring, bland annat med arbetsmarknad, hälsa och hållbarhet, digitalisering och framtidstrender. Vinterpacket som kommer ut i dag är hans debut som författare och det är starten på en planerad trilogi med Mattias Kassian som huvudkaraktär.

Text från bloggen Kapprakt.