Anders Wallensten, Hälsogåtan

Hur ska man leva för att hålla sig så frisk som möjligt? Att vi kan påverka vår hälsa genom vår livsstil är inget nytt, men det finns olika bud om det bästa sättet. Läkaren och epidemiologen Anders Wallensten tar oss tillbaka till vårt ursprung i jakten på svaret.

Vår kropp skiljer sig inte från en jägare-samlare som levde för hundra tusen år sedan men vår tillvaro är väsensskild. Hur påverkar det oss att ha en kropp som är skapt för andra påfrestningar än i dag och hur kan vi dra nytta av kunskap om vårt förflutna?

Hur ska man leva för att hålla sig så frisk som möjligt? Att vi kan påverka vår hälsa genom vår livsstil är inget nytt, men det finns olika bud om det bästa sättet. Läkaren och epidemiologen Anders Wallensten tar oss tillbaka till vårt ursprung i jakten på svaret.

Vår kropp skiljer sig inte från en jägare-samlare som levde för hundra tusen år sedan men vår tillvaro är väsensskild. Hur påverkar det oss att ha en kropp som är skapt för andra påfrestningar än i dag och hur kan vi dra nytta av kunskap om vårt förflutna?

Här reds hälsogåtan ut från såväl ett evolutionärt, vetenskapligt som ett erfarenhetsbaserat perspektiv. Det handlar om hur vår kropp fungerar och om mat, motion, sömn, relationer och omgivning. Du kommer att få kunskap och redskap för att kunna ta välgrundade hälsobeslut som passar i just ditt liv.

Recension

Caroline Nilsson har läst boken och frågar sig ”Om gåtan stavas hälsa – vad är då svaret?” Läs hennes recension nedan.

Vi börjar i evolutionens ålder, människans tidigaste jag. Då, en ovanlighet med fler intryck än något enstaka djur eller två. Vi fortsätter till dagens ”extra allt”, där max är nya lagom och en stor del av vår tids verklighet. Idag hör till vanligheten att fatta tusentals beslut varje dag, en verklighet framför näsan och ytterligare en annan framför skärmarna. Då var hälsan inte en fråga – idag är det vår tids dåliga samvete.

Det fina är att hela boken utgår från något av det egentligen fundamentala; att vi är människor.

Människor med bra och dåliga dagar, godisgömmor, dagislämningar, sena arbetsdagar och dagar i ovisshet, humörsvängningar och med tidvis usla sovvanor.

Inte övermänniskor, perfekta elitmotionärer eller i grunden gymfanatiker. Inte heller fullkomliga varelser, hälsogurus eller pandor med all tid i världen att bara vara. 

Denna skatt bär – titeln till trots – allt annat än ett gåtfullt innehåll kring hälsa. Den största gåtan för mig efter läsningen är blott; varför har inte alla denna bok hemma i detta nu?.

Med konkreta, lättillgängliga och greppbara metoder visar författaren hur läsaren kan använda hälsan som en språngbräda till större livskvalitet – inte använda livskvaliteten som en språngbräda att trampa (och tumma) på för att nå hälsa.

Om vi tänker oss att hälsan är en verktygslåda för livsbygget. Då är Hälsogåtan en användarmanual och en tillgänglig (och viktig!) nödproviant för att verktygslådan ska tas i bruk och inte hamna i förrådet med dörrskylten ”projekt framtiden”..

Låt mig medge; det är ingen mirakelkur.

Låt mig förtydliga; den gör inte stordåd.

Låt mig sammanfatta; en bok som inte bara förändrar ditt liv – den får dig att ta tag i det (enda) liv du faktiskt har.

Caroline Nilsson