Bokhandlarn möter Ingrid Elfberg

Jag är född och uppvuxen i Jämtland, i Östersund. Min mor var från Hackås vid Storsjöns strand. Min far från Bruksvallarna i Härjedalen.

Jag var ett mycket ensamt barn under åren innan skolan. Vi bodde ensligt utanför Östersund och jag hade oceaner av tid att fantisera, se på det lilla som teve erbjöd, att teckna och läsa.

Jag är bokstavligen uppväxt med berättande. Min far och farbror, släktingar och vänner, fyllde min uppväxt med livfulla skrönor. Den ena mera fantasifull och dramatisk än den andra. Där sättet att berätta och dramatisera och så klart ljuga lite lagom, belönades med lyssnarnas skratt och igenkännande uppskattning. Någonstans där växte min fascination för hur man berättar en historia …

Från Norrland flyttade jag redan som tonåring, studerade och arbetade några år i Stockholm innan jag flyttade till Sveriges västsida, till Göteborg. Där blev jag kvar i nästan 30 år. Kvarteren i Haga, Linnéstaden och kring Långgatorna kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta.

Jag har tidigare skrivit och publicerat fem thrillers med Göteborg som miljö. Med en grupp av karaktärer i centrum. Berättelser som bygger på problem och företeelser i samhället som engagerar mig. Så hur fick jag idén att skriva om mitt Norrland?

Allt började med en flytt till en stad i Sjuhärad, betydligt mindre än min födelsestad. Kanske var det att återigen bo på landet. Eller att Ulricehamn är en liten kopia av min hemstad Östersund. Med blandningen av gammalt och nytt, den stora sjöytan och de brant lutande gatorna. Eller att den upplysta skidbacken skymtar i sjöändan under vinterkvällarna. Efter fem thrillers i Göteborgsmiljö kanske det var dags att bege sig hemåt i skrivandet?

Att använda sin barndoms landskap som setting för en thriller borde vara rena räkmackan. Men inget kunde vara mera fel. Jag var ung när jag flyttade hemifrån och fick snabbt inse att jag behövde läsa på. Om allt. Jag började med en roadtrip genom Jämtland och Härjedalen. Tog mängder av bilder, besökte platser och företeelser som jag bara tidigare hört talas om. Försökte uppleva så mycket jag kunde på plats, på riktigt. Det blev en resa, inte bara fysiskt. Kärleken till mitt ursprung växte sig starkare. Liksom insikterna om skillnaderna i levnadsvillkoren mellan glesbygd och urban stad. Två olika planeter.

Jag älskar stora städer, puls, folkliv, historia, konst och musik. Jag går gärna på opera och konserter, museer och gallerier. Jag kan sitta uppflugen på en barstol och titta på folk i timmar, älskar att gå på restauranger och njuta av god mat. Att resa står mycket högt upp på min lista. Men jag uppskattar också tystnaden, vidderna och möjligheten att sträcka ut blicken. Den kristallklara luften och att kunna välja ensamheten vid en fors.

I min kommande trilogi får ni möte en ny hjältinna, en kvinna med ett udda yrke, med sår och hemligheter. Hon placeras i Jämtland som utredare hos polisen. Där känner ingen till hennes verkliga identitet, där ska hon få tid att läka. Men så blir det inte.

Där låter jag istället henne och hennes nya kollegor möta konflikter, våld och också mord med sitt ursprung i livsvillkoren i glesbygden i Norrlands inland. I ett landskap där avstånden är stora och det på många platser är laglöst land …

Läs gärna Anders Kapps recension av Ingrid Elfbergs bok, Dagbrottet, här.

* Hur organiserar du din bokhylla? 

Efter författare

* Vet du hur många böcker du har hemma?

Ingen aning

* Finns det några pinsamma böcker i din bokhylla?

Absolut

* Hur ser du på pappersböcker och digitala böcker? Vad föredrar du?

Jag läser med förtjusning både böcker och fysiska

* Vilken/vilka ”klassiker” läser du om och om igen?

Jules Verne, Agatha Christie, Isaac Asimov

* Finns det någon ”klassiker” som du nog aldrig kommer att läsa?

Någon Strindberg

* Vilken är den senaste riktigt, riktigt bra bok du läste?

Rotvälta av Tove Alsterdal

* Hur långt måste man läsa innan man får ge upp om en bok?

Ett trettiotal sidor

* Vad gör du med böcker du inte vill ha kvar?

Ger bort, byter, lämnar på loppis

* Vad läser du just nu?

Hans Rosenfeldts Vargasommar

* Vilken är den roligaste bok du har läst?

Liftarens guide

* Vilken bok borde alla unga människor läsa?

Stjärnfalltrilogin av Wilderäng

* … och vi alla, oavsett ålder?

Sagan om ringen

* Vad är det för sorts böcker vi behöver just nu?

Böcker som handlar om livsval och om de stora frågorna som miljö och etik

* Vad kommer du ihåg av barndomars läsupplevelser, som gav dig hjärtklappning/äventyr/tröst?

Stor hjältar och hjältinnor som var hårda mot de elaka men snälla längst där inne

* Vilken litterär gestalt skulle jag vilja vara?

Har alltid velat vara Modesty Blaise

* Vem skulle du vilja skrev ditt livs historia?

Jussi Adler Olsen