Annie Ernaux, Åren


Åren är en berättelse om tiden mellan 1941 och 2006, från författaren Annie Ernaux uppväxt i en arbetarklassfamilj i Normandie, via katolsk privatskola, till tiden som lärare i litteratur i Paris, förortslivet, de två sönerna och slutligen skilsmässan. Men det är inte en genomsnittlig självbiografi, utan ett slags egensinnigt kollektivt minne. Ernaux uppfinner en ny stil som är subjektiv och opersonlig, privat och allmän, och en ny genre – den kollektiva självbiografin – för att på så sätt fånga tidens gång.

Ernaux behandlar teman som den katolska prydhetens kollaps, sekulariseringens framfart, p-pillret, abortfriheten och kvinnans frigörelse. Ett annat viktigt tema är hur vi lämnat skammen bakom oss och gått in i ett allt extremare konsumtionssamhälle.

Vi kan läsa Annie Ernaux oslagbart träffsäkra essä över samtiden, efterkrigstidens Europa, närmast som ett lackmuspapper över var vi befinner oss idag: i en tid av klasskillnader, populism, sönderfallande landsbygd och alienering. Åren har jämförts med Marcel Prousts stora minnesarbete På spaning efter den tid som flytt, men ur ett folkligt, kvinnligt och samtida perspektiv.

Annie Ernaux, född 1940 i Normandie, är en av de stora samtida franska författarna. 2017 mottog hon Marguerite Yourcenar-priset för hela sitt författarskap. Med utgivningen av Åren och Min far & Kvinnan, 2020, fick hon stor uppmärksamhet i svensk media.


Recension

Caroline Nilsson har läst Åren. Läs hennes recension.

På väg till tåget; måste läsa vidare!
På plats i tåget; hoppas det blir försenat så jag hinner läsa lite till. 
På vägen från tåget; om jag skulle ta och läsa lite ändå…?
På jobbet; längtar till lunchläsning… och fikaläsning… 
Efter jobbdagens slut; får bli hämtmat och snabbspåret hem till läshörnan. Pronto!

Åren är en berättelse över kvinnans liv och det mer moderna Frankrikes framväxt mellan åren 1941 till 2006. Det är en berättelse om såväl samtid som historia i ljuset av det nu vi upplever idag. Det ordas om politik, kvinnorevolution, skam och extrem konsumtion. Läsaren får möta en ny författarstil som är subjektiv och opersonlig, privat och allmän, och en ny genre – den kollektiva självbiografin – i författarens försök att fånga åren.

I denna berättelse är tiden den centrala karaktären i boken, den som placerar oss i historien, vår samtid och ger perspektiv.

Författaren undersöker tiden i förhållande till klassresa, åldrande och förälskelsen. Undersöker och tangerar social rättvisa, kvinnors rättigheter och samspelet mellan liv och tid. Jag fastnar och fascineras.      

Jag snurrar på min tekopp, blir emellanåt blank om ögonen. Det är en vacker läsning som tenderar vara både intelligent – som i uppfriskande – och smärtsam som i verklighetsnära.

Det är ingen mysläsning, men ack så angelägen och välkommen ändå. Berättelsen drivs av en författarådra med hjärta för att nå djupet av såväl tankar som liv. Läsupplevelsen uppstår mitt i detta gränsland och förblir – för att uttrycka mig korrekt – un peu magiue.

Men. Det är ingalunda en dyster eller håglös bok. Med kärna och krona är den till sin helhet en minst sagt elegant, angelägen och engagerande läsupplevelse.

Ernaux, Ernaux. Till dig går mitt bravissimo!

Caroline Nilsson


Beställ boken

Vi kan reservera denna titel åt dig, för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig med pris och leveranstid. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.