Herbjørg Wassmo, Den som ser


Året är 1890 och Dina Grønelv ska gravsättas. Skadorna hon fick efter den omfattande branden på gården Reinsnes tog till slut hennes liv. Kyrkan är fylld till sista plats och längst fram står barnbarnet Karna. Den unga flickan meddelar hela församlingen det hon fick veta på sin farmors dödsbädd: Dina tog under sin levnad två människoliv.

Kort därpå slutar Karna att tala. Varken pappa Benjamin eller styvmamma Anna når fram till henne. Tystnaden smittar snart av sig även på deras relation. När Karna försöker ta sitt liv beslutar sig Anna för att ta med flickan Köpenhamn, där Karna kan få behandling på stadens mentalsjukhus. För Annas del innebär resan en välbehövlig distans från Benjamin och tid att tänka på vad hon vill göra med sitt liv. För att kunna följa behandlingen av styvdotterns sköra sinne tar Anna arbete i sjukhusets administration där hon lär känna Joakim, Karnas läkare.

Herbjørg Wassmo är en av Norges största och mest älskade författare och har tilldelats en lång rad priser och utmärkelser. Hennes böcker har översatts till 26 språk. Historien om den enastående karaktären Dina har fascinerat flera generationer läsare sedan slutet av 80-talet. Efter många års väntan avslutas nu den storslagna berättelsen om Dina Grønelv och hennes familj.

Recension

Året är 1890, Dina Grönelv dog i branden, hon ska nu gravsättas och 17-åriga Karna ska hålla talet till sin farmor i kyrkan inför församlingen. Ett tal som chockar alla. Dina var en mörderska, hon tog livet av sin man och personen de kallar ryssen. Dina kan inte gravsättas i vigd jord, kistan gravsätts i älven på det djupaste stället. Karna slutar prata efter att hon läst upp brevet hennes farmor skrev. Hon lider av svår epilepsi och försöker ta sitt liv. Läkaren Benjamin, Karnas far förstår att han inte kan ta ansvar för henne dygnet runt. Han skickar henne till ett mentalsjukhus i Köpenhamn där hon ska få hjälp. Hustrun Anna ; den försmådda, följer med på resan, hon blir kvar i Köpenhamn där även hennes föräldrar bor och för att kunna träffa Karna.

Boken handlar om Karnas tid på mentalsjukhuset, hon stummar, äter inte och söker alla sätt att ta sitt liv. Hon har dygnet runt bevakning, får ofta ligga i tvångströja för att lugna ner sina upprörda känslor. Annas sorgearbete efter Benjamins svek, Hans ångest över vad han ställt till med. Ynglingen Peder som så småningom ska ta över varvet familjen Grönelv äger i Norge, företaget som bygger och renoverar båtar. Men först ska han utbilda sig till maskiningenjör i Bergen, det har Dina bestämt, något som ingen motsäger sig även om hon är död. Peders bror, Wilfred, den våldsamme som nästan slog ihjäl sin fru Hanna, barnet i magen dog av hans sparkar. Underläkaren Joakim som tar sig an Karna på mentalsjukhuset, som Anna börjar få känslor för. Dinas ande svävar genom hela boken.

De hjärtskärande sista sidorna i boken får mig nästan att bryta ihop. Denna bok betygssätter jag, den får 5/5

Monica Gullman


Beställ boken

Vi kan reservera denna titel åt dig, för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig med pris och leveranstid. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.