Bokhandlarn fikar med Kristina Sandberg

Om böcker och bokhyllor…


Kristina Sandberg kommer ut med en ny bok den 6 maj 2021.

Det är våren 2016 och efter Augustpriset till romanen Liv till varje pris två år tidigare har Kristina Sandberg blivit en av landets mest efterfrågade författare. Hon vet att hon måste ta vara på den här tiden fast hon börjar känna sig på bristningsgränsen. Och så är det den där smärtan, en värk som strålar från bröstet ut i armen, handen domnar. Men hon skjuter upp mammografitiden, det är ju så mycket som ska göras först, texter som ska skrivas, resan med familjen till Cornwall, och så är hon inbjuden till Bergmanveckan på Fårö. Hon befinner sig i ett slags utmattningens frenesi, men vet att hon snart ska få vara ledig.

Så kommer ett samtal. Hennes pappa har dött. Han har hittats på golvet i sitt hus i Moliden. Och strax efter detta kommer hennes egen dom: aggressiv bröstcancer, tre tumörer, en stor och två små. Livet vänds till att handla om förlust, om sorg, om kroppens skörhet och skräcken att dö från sina barn.

Kristina Sandbergs självbiografiska skildring av denna tid är en stark, djupt gripande och inträngande text. Den blickar också tillbaka på uppväxten i 1970-talets Sundsvall. På trådarna bakåt i släkten och allt som går förlorat när hon tillsammans med sin syster måste sälja det som också varit faderns föräldrahem. Men framför allt handlar det om hur cancersjukdomen placerar henne på en mycket ensam plats. Där andras bemötande och tystnader drabbar, där orden inte når fram.


Kristina Sandberg är uppvuxen i Sundsvall och debuterade 1997. Trilogin om hemmafrun Maj från Örnsköldsvik (Att föda ett barn, 2010; Sörja för de sina, 2012 och Liv till varje pris, 2014) fick ett enormt genomslag hos både kritiker och läsare. Hon vann Augustpriset 2014 och samma år belönades hon med en rad stipendier och priser. 2019 fick hon motta Selma Lagerlöfs litteraturpris för sitt författarskap.

Kristina Sandberg är också verksam som skribent och kritiker, främst i Svenska Dagbladet, och har gjort flera uppmärksammade intervjuer med författaren Jamaica Kincaid.

Priser och utmärkelser:

Norrländska litteratursällskapets pris 2008
Nominerades till Sveriges Radios Romanpris 2011 (Att föda ett barn)
2012 års stipendium ur Albert Bonniers Stipendiefond för svenska författare
SvD:s litteraturpris 2014 (Liv till varje pris)
Augustpriset 2014 (Liv till varje pris)
Moa Martinson-stipendiet 2014 (Moa-priset, för romantrilogin om Maj)

Faktaruta

 • Debuterade med: Romanen ”I vattnet flyter man”, 1997 på Bonniers.
 • Aktuell med: ”En ensam plats”, kommer på Norstedts i maj.
 • Författarförebild: Har många inspiratörer, men för mig är det viktigast att jag skriver de böcker just jag kan och ”ska” skriva. Jamaica Kincaid, Virginia Woolf, Joyce Carol Oates, Jean Rhys, Cora Sandel är några favoriter.
 • Beskriv en typisk ”Kristina Sandberg-roman” med tre ord: Tror egentligen att läsarna får göra den beskrivningen… men i skrivprocessen strävar jag efter kompromisslöshet och att vara orädd.
 • Bor: Haninge, söder om Stockholm.
 • Bästa platsen att skriva på: I sängen
 • Bästa platsen att läsa på: I sängen
 • Bästa lästilltugget: Kaffe
 • Bästa resmålet: Just nu med restriktioner – i fantasin. Eller i böckernas värld…
 • Dold talang: Baka surdegsbröd
 • Skulle aldrig: börja röka

Men nu Kristina måste vi prata om böcker och dina bokhyllor:

 • Hur organiserar du din bokhylla?
  Har en dröm att organisera vår enorma boksamling som på ett ”riktigt” bibliotek, men än så länge är det tyvärr bara vagt ordnat i skönlitteratur/fackböcker. Försöker ha favoritförfattarnas verk samlade.
 • Vet du hur många böcker du har hemma?
  Nej – men eftersom både jag och min man är boksamlare skulle bokbestånden behöva halveras… Vi har bokhyllor i alla rum, plus i vår friggebod och i källaren… Som litteraturkritiker kommer det också ständigt in många nya böcker. Och så svårt att gallra!
 • Finns det några pinsamma böcker i din bokhylla?
  Det finns det säkert…
 • Hur ser du på pappersböcker och digitala böcker? Vad föredrar du?
  Jag föredrar pappersböcker, men läser en hel del digitalt också, framförallt i jobbet.
 • Vilken/vilka ”klassiker” läser du om och om igen?
  Jag har nästan ingen ”egen” lästid, läser så mycket i jobbet så även om jag skulle vilja läsa om gamla favoriter/klassiker blir det i praktiken sällan så. Men av äldre klassiker har jag läst om Cora Sandels ”Alberte-trilogi” och Moa Martinsons ”Mor gifter sig” under 2010-talet. Och Virginia Woolf förstås.
 • Finns det någon ”klassiker” som du nog aldrig kommer att läsa?
  Säkert!
 • Vilken är den senaste riktigt, riktigt bra bok du läste?
  Lettiska Nora Ikstenas ”Modersmjölken” och franska Annie Ernaux ”Kvinnan/Min far”(två titlar utgivna i en) och ”Åren”.
 • Hur långt måste man läsa innan man får ge upp om en bok?
  Det beror på! Som kritiker måste jag ju läsa ut böckerna… som läsande privatperson är det en annan sak, men i praktiken läser jag oftast ut det jag börjat på.
 • Vad gör du med böcker du inte vill ha kvar?
  Skänker till antikvariat/loppisar.
 • Vad läser du just nu?
  Har just recenserat norska Geir Gulliksen ”Bli snäll igen”, Sofi Oksanens nya ”Hundparken” och Vigdis Hjort ”Är mor död”. Men den allra sista tiden har jag läst korrektur på ”En ensam plats” – många gånger!
 • Vilken är den roligaste bok du har läst?
  Tror sällan jag primärt läser för att få skratta, men trädgårdsböcker och kokböcker är nog de som ger den mest okomplicerade glädjen i läsandet. Jamaica Kincaids ”(Boken om): Min trädgård” är rolig, utmanande och lärorik.
 • Vilken bok borde alla unga människor läsa?
  Jag tror på att läsandet måste få ha en privat del, att vi får leta oss fram till de böcker just vi är i behov av. När jag var ung läste jag bland annat Maria Gripe, Barbro Lindgren och Charlotte Brontë och behövde verkligen deras böcker.
 • … och vi alla, oavsett ålder?
  Se ovan!
 • Vad är det för sorts böcker vi behöver just nu?
  Jag läser helst böcker som låter världen vara så komplex och svårfångad som den är i ”verkligheten”, men var och en måste hitta sin egen mening med läsandet. Jag har full respekt för alla som läser för att få komma till andra världar också!
 • Vad kommer du ihåg av barndomars läsupplevelser, som gav dig hjärtklappning/äventyr/tröst? Jag har nästan svårt att välja ut läsupplevelser, för det var barndomens läsupplevelser som gjorde att jag ville bli författare… Astrid Lindgren, Maria Gripe, Nan Inger, Barbro Lindgren och många många andra…
 • Vem skulle du vilja skrev ditt livs historia?
  Jag tror att jag måste skriva den själv… men vad Joyce Carol Oates skulle skriva vore verkligen spännande att läsa.