Douglas Stuart, Shuggie Bain


Vinnare av 2020 års Booker-pris!

Shuggie Bain är Douglas Stuarts delvis självbiografiska, gripande, berättelse om fattigdom, brustna drömmar och stor kärlek. Boken, som hyllats i media, där den bland annat utsetts till Årets bästa bok av The Times, har belönats med Bookerpriset, nominerats till National Book Award och ska även bli film! Den har jämförts med såväl Frank McCourt, Hanya Yanagihara och Éduoard Louis som James Joyce. ”En debut som känns som ett mästerverk”, skrev Washington Post.

Året är 1981 och industristaden Glasgow är nere för räkning. Under Thatchers järnhårda styre måste man kämpa för att överleva. Glamorösa Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, men när hennes man lämnar familjen faller allt samman och det kommer an på barnen att fånga henne. Shuggie Bain, minstingen, är den som håller ut längst. Men Shuggie drömmer sig också bort, från gruvområdet och från den hånfulla omgivning som aldrig låter honom glömma att han är annorlunda.

Agnes känner för att visa hela Glasgow sin nya, vinröda sammetsklänning; väcka lite avundsjuka och dansa med en man som är stolt över att hålla henne i sin famn. Men mest av allt känner hon för att ta en drink.

Agnes Bain är för vacker för att vara en vanlig hemmafru. Hennes mörka lockiga hår, snygga figur och stilkänsla gör henne till en skotsk Elizabeth Taylor. Men under ytan är hon djupt olycklig över att ha en notoriskt otrogen man och ett liv fyllt av besvikelser.

Shuggie är van vid att ta hand om sin mamma när hon mår dåligt. De lever nästan som i symbios, och när Agnes är nykter är hon underbar. Det är hon som lär honom att alltid behålla värdigheten inför plågoandar. Man måste, som hon säger, fortsätta dansa vad som än händer.

Men inte ens Agnes kan förneka nöden när Shuggies pappa överger dem i ett nedgånget gruvsamhälle, där de fattiga grannarna beter sig som gamar. Drömmarna om ett bättre liv faller och Shuggie gör allt han kan för att rädda sin mamma …

Intervju med Douglas Stuart

”Jag är överväldigad”, sa Douglas Stuart i ett känslosamt tal när hans debutroman Shuggie Bain vann Bookerpriset i vintras.

Det prestigefyllda brittiska litteraturpriset tilldelas varje år den bästa romanen med engelska som originalspråk. ”Shuggie Bain är ämnad att bli en klassiker. Det är en rörande och nyanserad skildring av en snäv social miljö, dess människor och värderingar”, sa Bookerprisjuryns ordförande.

Douglas Stuarts roman bygger på hans egen uppväxt med en alkoholiserad och älskad mor i Glasgow på 1980-talet. Han beskriver boken som en ”kärlekshistoria mellan en mor – Agnes Bain – och hennes son Shuggie”.

Douglas egen mor dog när han var 16 år, men om hon hade levt och fått höra nyheten om Bookerpriset så hade hon ”tagit på sig finkläderna och velat fira”, som han sa i sitt tal.

Han beskriver sin mor som en ”stolt, hårt arbetande och generös kvinna”, och uppväxten med henne i Glasgow som ”den största inspiration jag haft i mitt liv”. Han hyllar även Glasgow och dess invånare ”vars empati, humor och kärlek finns i varje ord i min bok”.

Själv är Douglas Stuart sedan länge bosatt i New York, där han arbetat som kläddesigner. Han är arbetarklassgrabben som utbildade sig vid Royal Academy of Art och valde en annorlunda karriär. Först sent i livet började han skriva, och nu hoppas han kunna inspirera andra.

Recensioner

Yukiko Duke har recenserat Shuggie Bain, se recensionen här.

Monica Gullman har läst och recenserat.

En bok som tog författaren åtta år att skriva, han blev refuserad upp till ca 40 gånger. När boken till slut blev antagen fick den Bookerpriset 2020. Lovorden haglar, En enastående skildring. En omedelbar klassiker. En debut som känns som ett mästerverk. Jag kan bara hålla med. Jag har slukat dessa 440 sidor, gråtit, ängslats, förbannat, svurit över vissa karaktärer, blivit förälskade i vissa. Beundrat några för deras kamp som medmänniskor, hjälpa, stötta, orka. 1980 talets Glasgow, Agnes Bain trebarnsmor, en vacker kvinna med svart hår, gnistrande ögon. Tyvärr svag för Öl och Vodka, lever på bidrag, älskar sina barn, särskilt den yngste, fem-årige Shuggie. Agnes man Shuggies pappa, den ständigt otrogne taxichauffören hjälper dem att flytta till ett litet gruvsamhälle, få en nystart. Sedan överger han dem. Då bryter Agnes samman av skam och förtvivlan. Vad ska de nya grannarna tänka, de är redan misstänksamma, Agnes är för snygg, har för fina kläder. Drickandet tar över, barnen får ta ansvar för henne och hemmet.

Vi får följa Shuggies kamp från fem år till tonåring. De andra syskonen drar så fort de kan, orkar inte leva i denna misär, alltid hungriga. Alla bidragspengar går till Öl och Vodka.

Shuggie går inte till skolan, stannar hemma, vakar över sin mamma. Öppnar inte dörren när fyllkompisarna ringer på med klirrande påsar. Utanförskapet, mobbningen i skolan. Shuggie är annorlunda, präglad av sin uppväxt i en trasig familj. Älskar sin mamma fast hon sviker honom gång på gång. En hjärtskärande läsning,  otroligt välskriven.

Så, grattis till Bookerpriset Douglas Stuart, det har du sannerligen förtjänat.

Högsta betyg 5/5

Monica Gullman


Beställ boken

Vi kan reservera denna titel åt dig, för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig med pris och leveranstid. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.