Happy Jankell, Livlina

Copyright/fotograf: Paulina Torbjörnsen

Skådespelaren Happy Jankell debuterar som författare med den självbiografiskt inspirerade romanen Livlina. Hennes roman är en berättelse om skuld, familjeband och gråzoner. Ett stilsäkert och rappt skrivet porträtt av livet som ung kvinna i dagens Stockholm.

Liv är hypokondriker och stamkund hos nätdoktorn Care Call. Hon kämpar mot sin ångest med hjälp av mediciner, kroppsbesiktningar och ett och annat destruktivt Tinder-ragg. Men ingenting blir bättre och inte heller hjälper det att hon hela tiden jämförs med sin perfekta storasyster Lina. Trots att de är av samma kött och blod är de varandras motsatser: Lina har allt, Liv har inget. Inte ens sorgen efter deras döda pappa hanterar de på samma sätt.

I takt med att ensamhetskänslorna eskalerar tar Liv till mer och mer drastiska metoder för att klara vardagen. Snart inleder hon en relation med den betydligt äldre läkaren Mårten, vilket startar en kedjereaktion av händelser som förändrar hennes liv i grunden och avslöjar familjens såriga hemligheter.

Intervju med Happy Jankell

– Skrivandet har alltid tagit en stor plats i mitt liv. Jag älskar att jobba med text och ord. I mitt arbete som skådespelare händer det ofta att jag inte kan låta bli att lägga mig i manus, ändra på scener och skriva om dialogen. Så att jag nu fått styra en hel berättelse på egen hand känns otroligt!

Livlina är en berättelse om skuld och familjeband, ett rappt skrivet porträtt av livet som ung kvinna i dagens Stockholm. I centrum står Liv, en hypokondriker som hanterar sin ångest med hjälp av mediciner, terapi, otaliga besök hos en nätdoktor och ett och annat destruktivt Tinder-ragg.

– Berättelsen kom till mig under en tung period för ett par år sedan. Det finns mycket av mina egna erfarenheter i boken även om den till största del bygger på en familjehemlighet som inte har någon förankring i mitt eget liv. Men visst är en del av Livs tankar mina. Och i allt det fiktiva har jag smugit in några scener som är nästintill direktkopierade från min ungdoms dagböcker. Jag hoppas att många oroliga själar kan hitta en betryggande vän i min huvudkaraktär Liv.

Om Happy Jankell

Happy Jankell, född 1993, är skådespelare. Hon har verkat vid scener som Stockholms stadsteater och Teater Brunnsgatan Fyra. Hon har medverkat i ett 40-tal filmer och tv-serier, däribland ”Solsidan”, ”Jordskott”, barnprogrammet ”Familjen Rysberg”, ungdomsdramat ”Portkod”, samt långfilmer som ”Ted – För kärlekens skull”, ”Kungen av Atlantis” och ”Tusen gånger starkare”. Hon är under 2020-2021 bland annat aktuell med ungdomsdramat ”Delete me”, komediserien ”Ambassadören” och skräckserien ”Dystopia” (alla på Viaplay). Romanen Livlina är hennes debut som författare.