Libby Page, Caféet som aldrig sover

En glödande röd skylt visar vägen till caféet som serverar fish & chips och amerikanska pannkakor till Londonbor och turister såväl dag som natt. Medan nattbussarna stannar till och åker vidare utanför fönstret, pyser och fräser kaffemaskinen fram sitt koffein till de sömnlösa.    

Stellas Café betyder många saker för många människor, men framför allt är det en plats där livet kan få vänta utanför dörren. En plats för små vänligheter. En plats där vem som helst kan vara den de vill, där alla alltid är välkomna.   

I centrum står Hannah och Mona bästa vänner, servitriser och drömmare. De arbetar på Stellas, men båda drömmer om mer, om att lämna caféet bakom sig och bana sig en egen väg i livet.   

Välkommen in och tillbringa tjugofyra timmar på Stellas Café: en dag då Hannahs och Monas vänskap kommer att sättas på prov, då gemenskapen kommer att stärkas och liv kommer att förändras  

Libby Page har arbetat som journalist på The Guardian och gjorde världssuccé 2018 med sin debutroman The Lido (Konsten att hålla sig flytande).

Recensioner

Caroline Nilsson och Monica Gullman har båda läst boken och deras recensioner hittar du här nedan.

”Välkommen till ett dygn av vänskapsstretch, starkare band och livsavgörande förändringar.”

Vi stiger in i Stellas Café med dess neonröda skylt som signalerar öppet för Londonborna betyder många saker för många människor, men framför allt är det en plats där livet kan få vänta utanför dörren – oavsett klockslag. I centrum står Hannah och Mona – bästa vänner, servitriser och drömmare. Berättelsens dygn där vänskapen inte bara ställs på prov utan också stärks och möter nya förändringar. 

Det är en läsning som bjuder in till värme, vänskap och eftertanke. Det sockersöta charmiga punkteras av en dova, men salt svärta. Boken är nämligen inte enbart strösslad med mysigheter utan rymmer också allvar, livets överraskningar och hemligheter. 

Perfekt blandning av skratt och allvar, roar och överraskar. Kort och gott, en feelgood med plusmeny!

Caféet som aldrig sover är boken som placerar läsaren i händelsernas mitt och bjuder på en kaffekopp av bubblande feelgood, värmande sorl och drömmar. Med påtår, det vill jag lova.

En läsning där läsaren får både tänka och känna – en bok som når mina djupaste tanketrådar och bitterljuva hjärterum.

Aldrig förr har tjugofyra timmar i boktid passerat så obemärkt, och alldeles på tok för fort i min tid. En karamell att njuta av, uppleva i ditt nu och hålla kvar vid länge än. Helt enkelt utsökt!

Caroline Nilsson


En underbar feelgoodroman om kärlek, vänskap och gemenskap.

Café Stellas i London har öppet dygnet runt. Ett udda café med udda inredning dit udda människor söker sig dygnet runt. Där jobbar Hannah och Mona som servitriser. Båda i trettioårsåldern, de är bästa vänner och bor också ihop i en liten lägenhet.

Hannah är sångerska, Mona är dansare, båda drömmer de om att få stå på de stora scenerna. Jobbet på Stellas gör att de kan betala hyra och få mat för dagen. De går ofta på olika auditions men får lika ofta nej, det är många som slåss om jobben och de flesta är minst tio år yngre.

Man får följa i olika kapitel deras väg, hur de kom till London med stora förväntningar, att få förverkliga sina drömmar. Men de är efter fem år fortfarande kvar på Stellas som servitriser.

Man får också följa några av de personer som kommer in till cafeet.

  • Den unge mannen som kommer in i natten. Köper en kaffe, sitter i ett hörn och försöker plugga. Han har ingen bostad, har ont om pengar. Läser till ingenjör på universitet men sömnbristen gör att han slumrar till över sina böcker.
  • De två unga männen som håller varandras händer, jubel uppstår i cafeet när en av dem plötsligt går ner på knä och högt och tydligt friar till sin älskade.
  • Medelåldersparet som tar en kaffe innan de ska resa på bröllopsresa. Yra av kärlek till varandra.
  • Mannen som sitter med sitt kaffe i timmar. Han har fått sparken från jobbet (arbetsbrist) men vet inte hur han ska kunna tala om det för sin fru, så han åker iväg som vanligt varje morgon.

Hannah och Monas vänskap sätts på prov, hur stark är den när livet plötsligt tar andra vändningar?

En härlig och mycket välskriven feelgoodroman, och jag får som vanligt en klump i halsen och tårar i ögonen när jag läser de sista sidorna.

Har fått en ny favoritförfattare. Hon debuterade på svenska med boken, Konsten att hålla sig flytande, den ska jag leta efter i bokhandeln.

Monica Gullman