Johanna Schreiber, Mellan raderna


Mellan raderna är första delen i en ny serie som utspelar sig i bokförlagsvärlden. Med Johanna Schreibers träffande samtidsblick och vassa penna får vi följa människorna kring Schantz förlag och utmaningarna de ställs inför både på jobbet och privat.

Emily är nyskild och har precis börjat hitta sig själv efter att ha lämnat ett trist men tryggt äktenskap. Samtidigt som hon tar hand om självupptagna författardivor och planerar storslagna releasefester balanserar hon känslan av nyvunnen frihet med saknaden efter sin son som bor halva tiden hos sin pappa.

Efter en förlagsfest inleder hon en passionerad relation med den karismatiske serietecknaren Herman. Han uppmuntrar hennes galna idéer och spontanitet, sidor människor i hennes omgivning alltid försökt få henne att hålla tillbaka. Den intensiva relationen med Herman får Emily att tappa fotfästet på ett sätt hon aldrig gjort förut. När hon tar ett beslut som riskerar hela hennes karriär, befinner sig Emily snart i en situation som kommer förändra både hennes eget och många andras liv i grunden.

Recension

Caroline Nilsson läser boken.

Det är osannolikt, när man tänker efter.

Blotta hundraåttio sekunder. Tiden det tar från start till det att jag 1. avbokar resten av dagens planer, 2. byter tekopp till storlek XL och 3. vet att detta kommer blir något av en blow-out i läsväg.

Nå tänker ni, vaddå? Tillåt mig introducera er för PR-strategen Emily – ”Skild-och vild” – och arbetsplatsen tillika förlaget Schantz. Vi får följa med på release-event, bekanta oss med bokvärldens Mecka, tjuvlyssna till branschens spännande sorl och träffa på dess livfulla karaktärer. Som kontrast till flärdfull yta, försäljningssiffror och läsarjakt finns Emily som söker parera konsten – och utmaningen – med att vara varannan-vecka-mamma, nyförälskad och badda sår från en skilsmässa. Boken bjuder på vardagsliv, karriärslusta och kärlekslängtan. Här bor också modershjärta, förlagsintriger och varm vänskap. Och här finns definitivt början på en serie du inte vill missa! 

Denna läsning är som krispet i en magisk förälskelse, en sprakande karamell bland russin och en härlighet personifierad i bokform. Det vardagliga möter bokvärldens myller och min fascination för den värld boken målar upp når en ny nivå. 

Författaren bygger skickligt upp sin berättelse med fiktionens klossar och får mig att – mellan raderna – bländas både av finess och något som närmast liknar verklighet. Det hela ger mig huvudbry samtidigt som jag inte bryr mig alls – jag bara njuter!

Mina känslor kittlas, min molokna tillvaro kureras och i sann Keys-anda finns också rum för ett och annat allvar. Värme möter svärta som får färg av Emilys nyanser och vrår. Det är fräckt, tankfullt och samtidigt vansinnigt roligt!

Detta är boken att tycka om, tråna efter i bokhyllan och tassla om på kafferasten. Med en knastrande story, karaktärer man vill ha i en whatsup-tråd och en ton som friskar upp. Mitt vårskrik övergår till ett hurra!

Stopp. Vänta. Ett tillägg.

Det sägs att underbart är kort; här är en läsupplevelse där det underbara bara är en början.

Caroline Nilsson


Beställ boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.