Karin Wik, Skolan


En isolerad internatskola. Två mördade elever. Lojalitet och traditioner som går före allt.

Vass och suggestiv spänningsdebut i internatskolemiljö. Djupt inne i granskogen ligger Axelsons, en prestigefylld internatskola där traditioner och lojalitet är viktigare än allt annat. En av skolans före detta elever är Ida Rossi, en gång framgångsrik kriminalreporter som efter ett sammanbrott har gått in i ett tablettmissbruk. När två av Axelsons elever hittas brutalt mördade skickas Ida mot sin vilja tillbaka till skolan för att göra ett grävande reportage. Men på skolan möts hon av tystnad och misstänksamhet, och både ledningen och eleverna verkar vara mer intresserade av att vårda traditioner än att söka sanningen bakom morden. Ida dras in i ett psykologiskt spel där hon tvingas möta sina egna traumatiska minnen allt medan en dubbelmördare går fri …

Recension

Caroline Nilsson läser Karin Wiks debutbok, Skolan.

Plötsligt händer det. Efter femtioelfte ”tända-släcka-kuddeuppåneråupp”-omgången har min spänningspuls så till sist passerat max.

Det är annandag påsk och jag är som förbryllad av förfäran. 

Premissen råder inga tvivel om: en isolerad internatskola, två mördade elever och däremellan stor lojalitet och starka traditioner som går före allt.

Måhända att det var granskogen eller den rysliga internatskolemiljön som väckte de kalla kårar som legat i ide hos mig. Det kan också varit den skickligt gestaltade stämningen med undertoner som fick vartenda tankespröt att krulla sig. Den omåttliga spänningen i sökandet efter sanning i en värld av lojalitet och traditioner utmanade helt klart mig som läsare att tänka, känna och ana – för att inte säga omkullkastas när bokens verklighet gång efter annan visar sig trumfa den av mig tilltänkta teorin. Det är en berättelse som förvisso inte bjuder på allt, men nära nog det mesta av det allra bästa när det kommer till spänning.   

Tredje akten och ja, jag tror jag svimmar. Eller tappar andan. Jag blundar, blinkar och ryser av hur berättelsen kryper inpå och blurrar min tillvaro; jag sitter inte längre i min sköna fåtölj och skådar – jag är i händelsernas fåra och upplever.

Jag är tagen av boken och alla de frågor den väcker. Boken tar mig på en resa utan givna svar. Livet ger och livet tar, bokens växelverkan med läsaren likaså. Yoo hoo, vad det är rafflade bra!

Ta mig härifrån ropar haren i mig ikapp till den modigare och redan läsligt medryckta delen av mitt jag som lagom maniskt slukar sida upp och ner. Författarens träffsäkerhet, stringenta ton och berättarteknik är inte enbart en notering i marginalen utan ett högst närvarande faktum boken igenom. 

För den som suktar och söker efter spänning med sträckläsningsgaranti och läsliga åkommor såsom tända-släcka-lampan-syndromet eller läslig hyperventilation. Här är en bok för dig att sluka på stört.

Om inledande premissen står klar är följande en slutlig självklarhet: Skolan är en roman där spänning inte enkom förblir ett tema utan är ett löfte, och Wik är en författare som är här för att stanna. Hatten av säger jag, för oj vilken debut!

Beställ boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.