Peter May, Tyst offer


Ny kriminalroman av Peter May om den skotske kriminalkommissarien John Mackenzie

»En thriller med starka karaktärer, skickligt sammanvävd intrig och en filmisk upplösning.« | The Herland 
»Peter May har en oerhört stark förmåga att skriva fängslande.« | Johannas deckarhörna  
»En författare jag skulle följa till världens ände.« | Marilyn Stasio, New York Times 

Södra Spanien, 2020. När Jack Cleland – en britt på rymmen från ett spanskt fängelse – ser sin flickvän dö, skjuten i samband med ett polisingripande som bland annat involverar konstapel Cristina Sánchez Pradell, svär han på att hämnas.
Cristinas moster, Ana, lider av den sällsynta sjukdomen Ushers syndrom och har varit dövblind under hela sitt vuxna liv. Ana är kärnpunkten i Cristinas värld – och i Clelands grymma hämndplan…
John Mackenzie, en briljant men kantig utredare från Glasgow, tas in för att hjälpa de spanska myndigheterna med jakten. Bara Mackenzie kan tysta Cleland innan polismördaren får det sista, blodiga ordet.    

Författaren

PETER MAY [f. 1951] är en flerfaldigt prisbelönt skotsk romanförfattare, bosatt i Frankrike, vars böcker sålt i över 5 miljoner exemplar. Hans Lewis-trilogi om Edinburgh-polisen Fin Macleod har hyllats av kritikerna både internationellt och i Sverige, och har vunnit en rad priser, bland annat Cezam Prix Littéraire Inter CE i Frankrike och The Barry Award för »Årets bästa kriminalroman« i USA. Tyst offer är hans nya, fristående kriminalroman om den skotske kriminalkommissarien John Mackenzie.


Recension

Monica Gullman har läst Tyst offer. Läs hennes recension nedan.

John Mackenzie är polisutredare i England, duktig, men svår att jobba med. Säger ofta vad han tycker och tänker utan att tänka på konsekvenserna. Tycker att han alltid har rätt. Han får i uppdrag att flyga till Malaga för att föra hem polismördaren/ engelsmannen Jack Cleland. Han ska dömas i England för de brott han begått. Lätt uppdrag tycker Mackenzie, men när han landar i Malaga får han veta att fången fritagits ur fångtransporten till flygplatsen. Tre poliser sköts till döds, en skadades med ett skott i låret. Fången är försvunnen. Konstapel Christina Sanches var en av poliserna som grep Cleland i hans hem. Av en slump. Poliserna trodde att de åkt på ett inbrott. Cleland lyckades av misstag skjuta sin flickvän till döds vid gripandet. Han har gett Christina skulden och svär på att han ska döda hennes familj, syster, moster, man, och son. Nu är han på rymmen och hon tar hotet att utplåna hennes familj på allvar. Mackenzie blir kvar i Spanien, han talar spanska flytande, får i uppdrag att tillsammans med Christina, hitta Cleland. Han ska dömas i Spanien för polismorden vid fritagandet. I Första hand, botten i England får bli en senare fråga. Nu börjar jakten som både blir blodig och våldsam. Christina och John är nära att gripa honom men han slinker hela tiden undan. Mackenzie finns nu också med på Clelands lista över de personer han ska döda.

Samtidigt som Cleland planerar att hämnas har han en stor affär på gång, tonvis med narkotika är under leverans, det handlar om många miljoner Euro i värde ute på gatorna, när leveransen anlänt drar han med pengarna, så tiden är knapp för de spanska poliserna. Hitta mördaren och hitta drogleveransen.

Författaren är väl bevandrad i Costa del Sol. Beskrivningarna av det rika lyxiga Marbella och det fattiga slummiga Marvina är mycket detaljerade, gator och landskap. Spanienhettan dagtid och de svarta nätterna.

Boken är otroligt spännande samtidigt gripande att läsa på ett märkligt sätt för att vara en spänningsroman. Slutet är gastkramande, nu ska det avgöras, vilka går levande ur detta drama. Vilka är skurkar och vilka är hjältar? Den bästa spänningsroman jag läst på väldigt länge.

Peter May är en favoritförfattare. Hans böcker om Lewistrilogin har länge varit med på min Tio i topplista. Boken får högt betyg 4/5. Peter May har överträffat sig själv som jag ser det.

Monica Gullman


Beställ boken

Vi kan reservera denna titel åt dig, för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig med pris och leveranstid. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.