Lina Gustafsson, Rapport från ett slakteri – En veterinärs berättelse

Veterinären Lina Gustafsson börjar arbeta på ett slakteri. Hennes uppgift är att kontrollera att djuren är friska och att lagarna följs. Dag efter dag ser hon tusentals grisar gå till slakt. Hon står vid det löpande bandet och inspekterar kropparna efter de djur som några timmar tidigare mötte hennes blick i stallet.

Rapport från ett slakteri är ett genreöverskridande, självbiografiskt reportage inifrån en bransch som sällan blir belyst. Lina Gustafsson skildrar det vardagliga våldet mot djuren, kontrollsystemet hon själv är en del av och kampen mellan samvetet och en alltmer påtaglig avtrubbning. Men hon fångar också de glimtar av humor och kollegial gemenskap som växer fram i arbetets absurda monotoni.

Bokfakta:
Författare: Lina Gustafsson
Isbn: 9789127166509
Förlag: Natur & Kultur
Utgiven: 2020
Sidor: 242 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Kategori: Samhälle/Politik/Debatt

Sagt om boken

Det var med skamkudden under hakan som jag tog mig igenom boken, ett plågsamt ord efter ett annat.

Otroligt starkt, naket och modigt reportage om en industri som fortfarande jobbar bakom dolda ridåer. En bok som behandlar fakta i kombination med verkliga upplevelser. Fakta som många väljer att vända ett blint öga emot och som
många motverkar med ilska och hat när dem känner sig träffade eller skamsna. Det är en bok som är mycket självutlåtande, och jag kan bara inbilla mig vad Lina har fått genomgå i form av respons, inte bara från gemene man, utan också från kött- och djurhållningsindustrin vid utgivningen.

Rapport från ett slakteri förskönar ingenting, den berättar hur saker är, utan vackra ord och sockrade påstående. Den lämnar läsaren med en ordentlig tankeställare och många skuldkänslor utan att rikta direkt kritik mot läsaren eller de medverkande i boken. Lina vet att det är en självgående industri som är byggd på vana och hon beskrivet det på ett mycket vackert och vemodigt sätt med ord som är kryddade med hennes egna skam och moraliska förtvivlan. Genom boken får vi som läsare följa hennes undermedvetna kamp med etik och skuld i en bransch som visade sig vara mycket annorlunda från vad hon själv förväntade sig. Allt hon vill få sagt med boken är att alla som läser den ska ha de verkliga faktum, som sker varje dag, i baktanke när dem konsumerar massproducerat kött.

Jag kommer från en lång rad av jordbrukare och djuruppfödare och växte själv upp på en mjölkgård. Jag har personligen sätt djurslakt på nära håll, både boskap och vilt, men den här boken fick mig ändå att vingla till. Den fick mig att fysiskt må illa. Att ha sett hur human slakt går till i liten skala till att få en inblick i massproduktionen av djurslakt var inte bara sorglig utan brutalt påtaglig.

Det var med skamkudden under hakan som jag tog mig igenom boken, ett plågsamt ord efter ett annat. Jag äter mycket sällan kött eller fisk och nästan aldrig fläskkött, men den här boken gav mig en stark motivation att sluta helt och hållet redan sekunden efter att jag slagit ihop pärmarna. Hur kan jag så nonchalant ha levt i ignorans för min egen bekvämlighets skull? Jag kan säga att det gick väldigt fort för den sista butiks-köpta skinkan och låg i kylen att hamna i hundens matskål.

Det handlar inte om att bli extremist-vegan över natten, eller att bli vegan i huvud taget. Det handlar om att, med lite omsorg, ta oss tiden att välja och undersöka våra råvaror och hitta dem som värnar om hållbarhet i längden. Även om den information vi kommer över i processen gör oss obekväma. Inte bara för vår egen skull, utan för djuren, naturen och framtiden. Detta ska ju såklart inte bara appliceras på maten vi äter, utan alla varor vi konsumerar. Det är ju med väldigt små medel och minimal självuppoffring som vi kan skapa stor skillnad.

Jag rekommenderar boken till alla och skulle säga att det är ett läs-måste. Framför allt till alla som fortfarande är i förnekelse om att Sveriges kött- och djurhållningsindustri inte är korrupt! Snälla, läs den.

// Alexandra Jansson

”Rapport från ett slakteri är det mest angelägna, uppriktiga och intelligenta jag har läst på länge.”
Helsingborgs Dagblad

”Veterinären Lina Gustafssons skakande rapport från ett slakteri är en både litterär och saklig påminnelse om vad massproduktion av kött innebär i praktiken.” SvD

”Styrkan i Lina Gustafssons dagbok från slaktfabriken är att hon gör det skoningslöst tydligt … Hennes prosa har saklighetens poetiska tyngd.” DN

”Veterinären Lina Gustafsson ger en skrämmande inblick i grisarnas sista tid.” Aftonbladet

”Lika kompetent som uppriktigt tar författaren med läsaren på en färd in i de mörkaste delarna av vår civilisation.” GP

”Rapport från ett slakteri är lågintensivt omskakande, kväljande läsning.” Arbetarbladet