Sebastian Barry, Tusen månar

Sebastian Barry

Även hon som kommer till världen i blodskulder och olyckor måste till sist lära sig att leva.

Winona är en ung Lakotaindian, adopterad av de tidigare soldaterna Thomas McNulty och John Cole. Hon växer upp på deras gård i 1870-talets Tennessee, får utbildning och älskas som vore hon deras egen dotter. Men hon växer också upp i en orolig tid, full av våldsamheter och uppgörelser, och blir hela tiden påmind om hur illa hennes egen stam har behandlats under de tidigare indiankrigen. Thomas och John är fattiga och knappast den gängse familjen, och snart utmanas hela deras tillvaro av yttre hot där Winonas roll blir alltmer utsatt och omöjlig för henne att överblicka.

Tusen månar är en makalös skildring av en kvinna och hennes övertygelse om att hon själv måste skapa sig en framtid – och om hur svårt det är när lojaliteten delas mellan det egna ursprunget och de människor som är villiga att offra sina liv för hennes skull.

En fristående fortsättning av den dramatiska Dagar utan slut som publicerades på svenska 2020.

Författaren

Sebastian Barry, född i Dublin 1955 och numera bosatt i Wicklow, är en av Irlands mest omtalade författare. För sina romaner och pjäser har han bland annat erhållit Kerry Group Irish Fiction Prize, Irish Book Awards Best Novel, Independent Booksellers Prize samt James Tait Black Memorial Prize. Hans roman Den hemliga skriften (2010) erhöll det prestigefyllda Costa Book of the Year award, en bedrift som Barry som förste författare någonsin upprepade med romanen Dagar utan slut.

Recensioner

Yukiko Duke recenserar Sebastian Barrys bok, Tusen månar. Men även Mats Strandbergs thriller, Konferensen. ”Två bladvändare”, säger hon.