Ann Edliden, Någon annans tidsfördriv


Den goda nyheten är att Petter har potential att bli en perfekt pojkvän. Den dåliga nyheten är att han inte existerar, men det vet inte Doris om. Än. När han inte dyker upp till deras första dejt börjar hon ana oråd och snart visar det sig att hon inte är den enda han lurat via olika dejtingappar. I jakten på Petters riktiga identitet tar Doris hjälp av sociala medier och startar ett kvinnligt hämndkollektiv med syfte att avslöja honom en gång för alla.    Samtidigt tvingas hon hantera sin krångliga familj hemma i Värmland. Familjen är dock inte krångligare än de oregerliga deltagare hon tampas med i jobbet som pressansvarig för skandalsåpan Château Amore. Säsongen, som beskrivs som den sjukaste någonsin, innehåller allt från fuskanklagelser och homofobi till en dramatisk final som också får förödande konsekvenser för Doris egen framtid.   

Någon annans tidsfördriv är en samtida, smart och medveten underhållningsroman. En hyllning till chic lit-genren, som inte väjer för att skrapa rejält på den glamourösa storstadsytan.  

Författaren

Ann Edliden (f. 1984) jobbar som kultur- och nöjesjournalist på TT Nyhetsbyrån i Stockholm. Hon kommer från Karlstad, där hon en period drev egen vintagebutik, och har jobbat på Sveriges Radio, SVT, Aftonbladet och Expressen. Någon annans tidsfördriv är hennes debutroman.

Recension

Caroline har läst Ann Edlidens debutbok och kiknar av skratt men blir plötsligt allvarlig.

Ö-oh. Trubbel i lästräsk!

Jag har försökt. På riktigt verkligen försökt. Jag har bidat min lästid och gjort ärliga försök att hålla mig till någon slags läsplan, en rimlig tidsbudget. Hur det gick? Jomenvisst. Här är berättelsen om hur en enda läskväll sa hej, kul att ses och sen drog – ja, ilade – förbi. 

Så, vems tidsfördriv? Låt mig presentera Doris som tror sig funnit den stora kärleken efter en lyckomatchning i en dejtingapp. Drömkillen förblir dock just en dröm då det visar sig att han inte existerar. Hennes tillvaro kryddas därtill med en krånglig familj hemma i Värmland och en – kanske desto snårigare – terräng som pressansvarig för en skandalsåpa i storstan.

Här finns rum för Fittstim, värmländskt fiskstim och trålande detektivarbete. Terrorbalans längs Strandvägen går hand i hand med Fröken Arvika och Mr Jante.

Här möter blommig second hand-soffa Chanteau Amores och glashjärteceremoni. Skärmdumpar värvas med katastrofhantering och ett parerande av hembygd får dela rum med såväl kriminell aura som självömkan. 

Tillåt mig säga wow. Denna pärla till bok får mig att känna allt det förfärliga kring hemvändandets Mr Jante samtidigt som jag också fylls av allt det härliga som minner om en viss Miss Bridget Jones. Båda delar med ett stort leende. Eller, vad an detta hymlande? – jag stortjuter av skratt och igenkänning som slår i taket både en och tre gånger.

Vid sidan av skrattet ska boken även hyllas för sin skarpa blick, kvickhet och förmåga att lyfta fram ämnen som är angelägna på olika plan i livspusslet. Catfish, längtan efter kärlek och modet att tro på och stå upp för den man är. 

Hmpf. Kruttorr i munnen efter alla skratt med gap i storlek XXL. Upprymd över att befinna sig mitt i ett läsrus. Här är en rar, riktigt smart och rolig pralin för varje läsare som önskar växa i både livet och jaget.

Någon annans tidsfördriv. Trubbel att älska. Dig kära bok ska jag älska livet ut, ty dig har jag kär.

Bästa hälsningar,
Caroline
@carolinesbokhylla

Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.