Malin Thunberg Schunke, Bara ett spel

Straffsparken går i mål!


Med Bara ett spel, sin tredje bok, visar Malin Thunberg Schunke dels hur smart hennes seriekoncept är, dels att hon förmår att utveckla sig som författare. Hon gjorde succé med sin första bok, fick Svenska Deckarakademins pris för Årets Deckardebut, en sådan framgång kan vara förlamande för fortsättningen men här gäller motsatsen. Serien hålls samman av några jurister som har ansvar för europeiskt samarbete mot gränsöverskridande brottslighet vilket innebär att hon kan hantera i stort sett vilka teman som helst och placera händelser var som helst i Europa utan att rucka på seriens fundament. Det är riktigt smart! Efter kriget mot terrorismen och utnyttjande av migranter har hon nu landat i elitfotbollens penningstinna cirkus; det blir riktigt spännande när en påläst författare tar oss med till en för många okänd värld.

Ett exklusivt fotbollsparty på en yacht i Stockholms skärgård slutar i dramatik. Kort därefter kontaktar någon Eurojust i Haag och läcker hemlig information om grova brott i en känd fotbollsklubb i London. Det är startskottet för intrigen i denna berättelse.

De viktigaste personerna i just den här boken är: Gustav Magnusson, internationell fotbollsstjärna från Sverige. Finska Merja Lehto, hans flickvän som också är jurist och närmast kompanjon med Oscar Ahlmark i deras framgångsrika agentur där Gustav är den största stjärnan. Hon har formellt lämnat agenturen och är VD för de företag som sköter Gustavs ekonomi men har kvar en nära relation till Oscar. Milan Kozina, konkurrerande kroatisk fotbollsagent med tänjbar moral. Benson Alkana, svart elitfotbollsspelare från Sydafrika som gjort succé i Alax och sedan värvats till storklubben Hellburn United i London där han spelar med Gustav, när han får någon speltid; de två är nära vänner. Douglas Werner, mäktig klubbpresident för Hellburn United.

Navet för serien finns hos Eurojust i Haag som kämpar mot gränsöverskridande brottslighet i Europa. Där har varje EU-land en representant och bland dem finns seriens två återkommande huvudpersoner. Den ena är den svenska representanten, juristen Ester Edh, en karaktär som jag tidigare tyckt vara alltför mesig. Hon utvecklas här på ett positivt sätt, hon har blivit smartare, tuffare och tar en mer intressant roll i det aktuella fallet. Relationen med John Kallert utvecklas åt olika håll. Just när hon trodde att relationen skulle djupna gjorde han abrupt slut med ett kortfattat sms. Men snart visar det sig att det finns mer i den historien, mycket mer.

Den andra återkommande huvudpersonen är Esters chef, italienska Fabia Moretti, en färgstark person helt orädd för konflikter. Just i denna berättelse får en annan person på Eurojust, Bernard Gibb, Storbritanniens representant, en relativt stor men knappast smickrande roll.

Jag vet inte om författaren är fotbollsengagerad sedan tidigare, tror snarare att hon genomfört en ambitiös research för att kunna ge en så trovärdig bild av elitfotbollen mycket speciella värld (jag är absolut ingen expert på den världen så jag kanske är lättlurad?).

Att de juridiska delarna av berättelsen håller hög trovärdighet är mindre förvånande, hon är ju faktisk också docent i straffrätt. Det mest imponerande är ändå hur ambitiöst hon arbetar med utveckling av spänningsförfattandets olika komponenter; karaktärsutveckling, berättarteknik, intrigkonstruktion, språket, berättelsens rytm, och naturligtvis det centrala spänningsbyggandet. Det här är riktigt bra och jag ser med spänning fram emot vilken ny värld jag ska få träda in i nästa gång.

En kul grej är att hon och förlaget skickat var sin bok till de svenska landslagskillar som om precis en vecka spelar mot Spanien i Sevilla, deras första match i EM.

Temat elitfotbollskriminalitet tycks vara inne just nu; har precis läst Johan Nilssons nya Jubelår som snart kommer ut i handeln och där finns samma tema i centrum (recension kommer snart).

Anders Kapp, 2021-06-07
Text från bloggen Kapprakt

Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.