Tomas Tivemark, Vera Malms vidunderliga äventyr


”Livet från den ljusa sidan” möter ”Forrest Gump” i en varm och gripande feelgoodberättelse. När Vera Malm fyller arton år dör hennes morfar. Det är hos honom hon har växt upp, det är han och hans gård som varit hela hennes värld. Nu kastas hon ut i ett Sverige hon vet alldeles för lite om. Tillsammans med sin ko Ella hamnar Vera i Stockholm där hon lär känna en vresig reklamman, en politiker som bara vill göra gott, en före detta värsting och en tjej som kan allt om influencers. Det blir en resa som kommer att förändra inte bara Vera och de människor som hon träffar, utan hela Sveriges framtid. Ingenting är sig likt efter att man har fått möta Vera Malm.

Författaren

Tomas Tivemark är född i Laxå och nu bosatt i Stockholm. Han är skådespelare, manusförfattare, filmproducent, kompositör och numera också skönlitterär författare. Tillsammans med Michael Hjorth och Johan Kindblom utgjorde han författarkollektivet Tre Vänner som gjorde TV-program, film och reklamfilm. Företaget grundades 1995 och har skapat serierna Svensson, Svensson, Cleo och Mannen som log. Bolaget har även bland annat producerat flera avsnitt i TV-serierna Världarnas bok, Poliser och Ett gott parti, långfilmerna 7 miljonärer, Ett öga rött, Kid Svensk och Det okända. De låg bakom filmatiseringen av Jens Lapidus bok Snabba cash som sågs av drygt 650 000 biobesökare bara i Sverige. Bland reklamfilmsuppdragen är värt att nämna ICA-reklamen, där de svarade för de första åren. Tre vänner skapade även ett produktionsbolag tillsammans med Camilla Läckberg som gjorde tio 1,5-timmars långa TV-avsnitt med namnet Fjällbackamorden. År 2013 köptes Tre vänner av SF och bildade det nya bolaget SF Studios, 2016.

Vera Malms vidunderliga äventyr är Tomas Tivemarks debut som författare och den har nominerats till priset för årets bästa svenska feelgood.

Recension

”Hjärtevärmande och livsstärkande läsglädje”

Anders Kapp har läst och blivit glad av Tivemarks debutbok. Här är hans recension

Jag läser inte så mycket feelgood men blev nyfiken på Tomas Tivemarks debut Vera Malms vidunderliga äventyr av flera skäl. Ångrar absolut inte valet att läsa den. Ett solklart recept för alla former av dysterhet är denna berättelse som garanterat ger alla läsare ett varmt leende på läpparna och en stark känsla av att mer än vi tror faktiskt kan vara möjligt: ”det är bara sånt som inte går som inte går” och det är mycket mindre än man kan tro. Det här en kombo av feelgood och politisk filosofi vilket känns uppfriskande originellt, kanske en alldeles ny subgenre, och det är en av anledningarna till att jag valde att läsa den. Den är nu nominerad till priset för årets bästa svenska feelgood och jag håller alla tummar jag har!

Det är födelsedag, Vera Malm fyller 18 år, ligger kvar i sängen och väntar på sin älskade morfar Edwin som ska komma och gratulera henne som han gjort varje födelsedag de senaste femton åren. Hennes föräldrar dog när hon var tre. Efter att ha levt i många olika länder hade morfar flyttat hem för att ta hand om henne, köpte gården i Hova där hon växt upp. Men morfar kommer inte, han ligger död i sin säng, Veras liv faller samman och när banken dessutom tar över gården har hon ingenting kvar.

Men hon kan väldigt mycket som hon lärt sig av sin morfar och av djuren på gården som hon också kan prata med. Hon är en stark ung kvinna, mycket starkare än hon själv inser, och det är mycket som förändras överallt där hon drar fram. Hon tror verkligen på det som morfar ofta sa som ”alla är egentligen snälla” och ”om man inte får vara med kan man bli arg”.

Hennes morfar var världens snällaste människa och det inte bara hon som tyckte: ”sju år i rad hade han blivit framröstad som just världens snällaste människa i Hovabladet. En gång hade han i och för sig kommit på delad första plats med Dalai Lama, men det tyckte Vera räknades ändå.” Morfar tyckte att skolan inte fungerade som den borde så han startade en egen internatskola på gården där många ”problembarn” hittade sina egna vägar tack vare en mycket speciell läroplan och pedagogik.

Morfar hade aldrig berättat att han hade en tvillingbror men det får hon reda på i ett brev som han lämnat efter sig. Han heter Georg Falkner, bor i Stockholm och kanske kan hjälpa henne. På bussen till Stockholm träffar hon en vänlig kvinna, Jenny Silkestam som har varit och hälsat på sin gamla pappa på äldreboendet i Hova. Det visar sig att hon sitter i regeringen och kanske är på väg att bli Sveriges nästa statsminister. De träffas igen när Vera är tillbaka i Hova för morfars begravning och hon passat på att hämta sin älskade ko Ella som banken annars skulle ha skickat till slakteriet. Jenny hjälper Vera att transportera Ella till Stockholm och de kommer att fortsätta att träffas. Mycket av handlingen äger rum i Regeringskansliet.

Georg ser ut precis som sin bror men övrigt en total motsats; stenrik, iskall, sur och vresig. Men han kommer att förändras … Hon träffar också Georgs son Olle som inte alls brås på sin far, han vill bli äventyrare och åka runt i världen som sin försvunna mamma Aerophaguisina.

Georg äger bland annat flera reklambyråer och ordnar ett jobb åt Vera som assistent på en av dem. Byrån har just fått ett uppdrag av regeringspartiet inför det kommande valet men det är Vera som kläcker idén som kommer att slå igenom väldigt stort. På byrån lär hon känna Inez, en ung, tuff och framgångsrik copywriter som hjälper Vera att starta en YouTube-kanal som snart har flera hundratusen följare.

I Stockholm träffar hon också Mauricio, en tidigare kriminell som hon lärde känna när han gick på morfars internatskola hemma i Hova, han blev som en sorts storebror för henne. Han försöker numera göra gott och har många idéer om vad man skulle kunna göra i Ekboda, den utsatta förort som han kommer ifrån. Ekboda är också platsen för stora delar av berättelsens handling.

Förlaget refererar till filmer som Livet från den ljusa sidan och Forrest Gump men man kan också känna igen karaktärer som Ebenezer Scrooge, Pippi Långstrump, Allan Karlsson, Bamse och Karl Bertil Jonsson, alltså människor som går sina egna vägar för att göra gott eller människor som transformeras till just det. Här finns också en variant på filosofen Hannah Arents beskrivning till tillvaron som en livsväv där vi alla är våra egna skimrande trådar, men ändå hänger samman; här som ett Bamsepyssel där många punkter måste sammanföras med streck för att hela bilden ska uppstå. ”När du hjälper en annan människa börjar världen rita sig själv. Du behöver inte bekymra dig, var bara precis som du är så kommer det att ske. Varje människa är ett streck.”

Språkligt är den här texten en fröjd att läsa, även om det här är författarens skönlitterära debut märks det tydligt att han har lång erfarenhet som manusförfattare med varm och mänsklig humor som återkommande tema. På varje sida hittar man meningar som är gnistrande pärlor, godaste godis, glädjeskapande insikter. Han plockar också verkliga citat av olika slag; här finns ett fantastiskt Palmetal om fördomar och främlingsrädsla och ”Turn and face the change” från David Bowie blir meningsfullt i berättelsen.

Det finns så mycket att glädja sig åt; bara att få se Jimmy Åkesson (lätt förklädd som ”Roger Berg”) åka dit för kokidnappning är obetalbart.

Läs boken, lär känna Vera, du kommer att älska henne.

Anders Kapp, 2021-07-25
Text från bloggen Kapprakt


Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.