Jan Mårtenson, Se döden på dig väntar


Kongo-Kinshasa, Balkan, Gamla stans gränder och en herrgård vid Båven utgör spelplan för årets Homanroman. Johan Kristian och Francine är på jakt efter sin drömlägenhet. En rik änka tror att hennes styvbarn vill mörda henne. En pensionerad ambassadör med tveksamt förflutet lever under hot efter att ha vittnat om krigsförbrytelser i forna Jugoslavien.

Vare sig dramatik, samhällskritik, goda viner eller kulinariska smakprov saknas i denna deckare av nestorn Jan Mårtenson.


Recension

Maud Granholm har läst och recenserat Jan Mårtensons senaste bok.

Det är intressant att följa karaktärer i böcker där författaren skriver hela serier. Boken Se döden på dig väntar är en Homandeckare av Jan Mårtenson som står som nummer 49 i läsordning, vilket inte hör till vanligheten. Jan Mårtenson är en av Sveriges mest framgångsrika diplomater och har varit biträdande generalsekreterare i FN, ambassadör i Schweiz och chef för kungens kansli. Han har också skrivit över sjuttio böcker, där 49 sycken handlar om antikhandlaren och fritidsdetektiven Johan Homan. Mårtensson är född 1933, samma år som min mamma och har i år fyllt 88 år. En imponerande ålder som författare och förhoppningsvis skriver han vidare så seriens bok 50 finns i bokhandeln nästa år.

Jag var 17 år när den första boken om Johan Kristian Homan kom ut och jag läste dem med stort intresse. Hur många jag sedan hann läsa innan andra böcker och författare kom emellan vet jag inte säkert. Serien har därefter utökats med en ny bok varje år, men för mig föll de i glömska tills den senaste utgåvan dök upp hos min lokala bokhandel vid Vängåvan.

Johan Kristian Homans är prostson från Visby. Han läste konsthistoria vid Uppsala universitet och blev sedan antikhandlare. Han bor i Gamla stan i Stockholm och har sin affär på samma gata. Homan är ogift, men vid hans sida finns alltid den siamesiska katten Cléo som är uppkallad efter den eleganta Cléo de Mérode. Hans nyfikenhet gör att han ofta snubblar över mordfall och tillsammans med vännen Calle Asplund på mordkommissionen och katten Cleo klurar han sig fram till lösningar på fallen. Homan har ett kuldinariskt intresse för mat och dryck och bjuder alltid på ett intressant recept.

I Se döden på dig väntar har nu ungkarlen Homan två kvinnor i sitt liv, katten Cleo och sin älskade Francine. De planera att köpa lägenheten intill Homan för ett gemensamt boende. Vivianne Sandbergs man Gustav var uppfinnare och lämnade en stor förmögenhet efter sig när han dog. Hon är nu rädd att de tre barnen från hans första äktenskap tänker döda henne. Finns det sanning i hennes misstankar eller orsakas de av en demesdiagnos? Vivianne vill inte kontakta polisen, men kanske kan Homan hjälpa henne? När han börjar syna hennes innersta kretsar så dyker det upp information från Kongo-Kinshasa och Balkan, ordersällskap, diplomater, mineraler och tvivelaktiga vapenaffärer. 

Plötsligt är två människor döda och kanske har Homan lagt sin näsa iblöt lite för mycket den här gången?

Jag älskar Homans lite torra humor, det strikta och välvårdade språket som visar på författrens ålder och bakgrund. Handlingen får en extra dimension av karaktärens intresse för mat och dryck som ofta blir till ett kuldinariskt månggifte. Trots hans intag av goda viner, lackröda tomater och orgier i vällagrade ostar ser han också sig själv som mjölkmissbrukare. Mårtensson skriver inte om vilda sexscener och grovt våld, men gärna om dyrbara antikviteter och cigarrer med maggördlar. Genom karaktären Homan har han under åren haft möjlighet att ge den samhällskritik som kanske inte alltid passar sig för en person med en internationell befattning. Jag läser gärna välskrivna mysdeckare och därför passar de här böckerna mig som handen i handsken.

Nu skall jag börja söka efter tidigare böcker i serien, men först skall jag ta en promenad till affären och införskaffa en bit god gorgonzola. 

Homan har ett eget sällskap med många medlemmar som troget läser om hans äventyr. En av dem som startade sällskapet var Mårtenssons tidigare svärsonen, krögaren och vinkännaren Carl Jan Granqvist. HomanSällskapet startades 1982, ungefär samtidigt som årets bok Middag med döden släpptes.

ReceptbokenMord och mat kom 1994 och där samlades 100 mördande goda recept som åtföljt Jan Mårtensons Homan-deckare. Rätterna serveras med anekdoter från Johan Kristian Homans värld. Mord på menyn är en omarbetad version av Mord och mat som kom ut senare.

Den som kan sin Bellman vet att Se döden på dig väntar är ett klassiskt Carl Michael Bellman citat från Fredmans epistlar nummer 30. 

Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.