Caroline Albertine Minor, Hummerns Sköld

”Barndomen är en ö som sjunker i havet. Förr eller senare måste man lämna den och man blir inte mer redo än man blir.”


De tre syskonen Gabel lever helt olika liv: Ea har flyttat till San Francisco, där hon bor med fotografen Hector och hans dotter, Sidsel är ensamstående mamma och arbetar som konservator på Glyptoteket i Köpenhamn, medan deras envise lillebror Niels arbetar som affischuppsättare och står utan permanent bostad. Med åren har skillnaderna blivit till avstånd men nu har ett dilemma uppstått som behöver lösas på en gång. Under fem dagar måste de närma sig varandra och sin gemensamma historia

Hummerns sköld är en berättelse om familjens mytologi. Om brustna relationer och om relationer som överträffar förväntningarna.

Caroline Albertine Minor

Caroline Albertine Minor, född 1988, hör till de mest hyllade danska författarna i en ny generation. W&W gav 2019 ut hennes novellsamling Välsignelser och för den erhöll Minor Michael Strunge-priset och P.O. Enquists pris samt nominerades till flera andra stora litteraturpriser, däribland Nordiska Rådets Litteraturpris. Välsignelser toppade flera kritikerlistor och nämndes i urval av årets bästa böcker. Hummerns sköld utkom i Danmark i augusti och fick fantastiska recensioner.

Recension

Caroline har läst och recenserat Hummerns sköld.

Inte nu, inte nu.

Noterar blåmärken på det som utgör min tilltänkta planering för dagen. Hmpf. Det finns egentligen inget mer att säga, det är helt enkelt på det här viset en oväntad och hård läsknuff i magen fungerar.

Alltså. En – komplex – familjerelation senare. Vi möter syskonen Ea, Sidsel och Niels. En flyttad till San Francisco med och sin kanske-varande barnlängtan. En annan ensamstående mamma i Köpenhamn som brottas mellan vardagspussel och plikter omkring. Och en tredje som värjer sig mot varje försök att fångas in eller förstås – frihet är dennes livsfilosofi. Här finns delar och helhet, skärpa som möter skorr och yta i kontrast till djup. Ögonblick bildar livsdrag och små insikter målar upp fragment av vår mänsklighet. Det är känslor, kärlek och konstigt nog också allt däremellan. 

Jag rynkar pannan till ett blädderblock. Är ett fönster mitt mellan kross och helhet; splittrad. Känner både behag och obehag. Vill tänka och samtidigt trycka tankarna bort. Envisas med att öppna lönndörrar inåt samtidigt som jag helst av allt vill stänga igen och utropa ”Gate closed”.

Vad an detta? Skulle förklara det som ett slags mysterium inuti mysteriet. En pärla inuti musslan. Eller godaste smaken av skogsguld gömt i ett skruttigt hjortron. Här är en författare som kan pricka vårt innersta med ord.

Och som hon gör det! Författaren har ett öga för det finstilta och en förmåga att ordligt fånga vardagens kursiveringar. Hon har en penna som håller kvar läsaren i både berättelsen och känslor. Det obestämda, svårfångade och inte sällan ordlösa broar hela läsupplevelsen till mig som läsare. 

Ett läsmaraton senare och mina tankar bubblar över. Stora funderingar trängs mellan små tankegrus och frågestenar. Vad är det som utgör en familj? Och påverkas vi av vår barndom, egentligen?

Frågorna vilar som bark på vattenytan. Ibland tycks det största mysteriet vara att saker och ting helt enkelt är som de är. Livet börjar, blir och bär.

Så är det. Och om (du läser denna bok) inte nu, så (läs) sen.

Bästa hälsningar,

Caroline Nilsson
@carolinesbokhylla

Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.