Minna Tunberger och Melinda Jacobs, Hon hette Esmeralda


Lilla Hjärtat är fallet som slutade i en tragedi och som berörde hela Sverige. Treåriga Esmeralda sveks av myndigheterna och tvingades lämna det familjehem som hon hade vuxit upp i sedan sju veckors ålder. Här får vi med familjehemsmamman Melinda Jacobs egna ord veta vad som egentligen hände. Vi får komma nära Esmeralda, vars öde har kommit att påverka så många. Vi lär även känna Melinda på djupet och får veta varifrån hennes driv att hjälpa barn kommer. Inte minst får vi följa Melinda i hennes sorg, förtvivlan och outtröttliga kamp för förändring – en kamp som leder till en lagändring där man äntligen börjar ta hänsyn till barnets bästa.

Recension

Många är vi som följt historien om den lilla flickan som dog vid tre års ålder och som gått under namnet ”Lilla Hjärtat”. Det namnet fick hon av personal som tog hand om henne på BB, efter det att hon övergetts av sina föräldrar där. Det riktiga namnet, Esmeralda, fick hon av sina biologiska föräldrar, som sen inte riktigt kunde släppa taget om henne. Familjehemmet hon kom till engagerade sig mycket i flickan och de lämnades i stor sorg, nästan rättslösa och bortglömda. Det är familjehemsmamman, Melinda Jacobs som skrivit boken med stöd av författaren och journalisten Minna Tunberger,

Den över 400 sidor långa boken innehåller ett digert material. Som läsare får vi lära oss mycket om juridik genom att följa den treåriga ryckiga processen, där Esmeralda flyttades hit och dit. Jag hade inte själv tidigare satt mig in i skillnaden mellan att adoptera ett barn och att vara familjehemsmamma och pappa. Det är en stor skillnad i de juridiska reglerna och rättigheterna. Dilemmat som familjehemsförälder är att du förväntas engagera dig i barnets uppväxt, men samtidigt vara beredd på att mista barnet i den meningen att barnet flyttar till de biologiska föräldrarna efter en tid. Det kan gå smidigt, men i Esmeraldas fall blev det traumatiskt och dramatiskt för alla inblandade och historien slutade alltså med barnets död en kort tid efter det att hon återförts till de biologiska föräldrarna. De var drogmissbrukare och kriminella. Men Melinda Jacobs vill att historien inte skall sluta där, utan leda till förändringar i lagstiftningen. Där av hennes drivkraft och syftet med boken. Ny lagstiftning är på väg. Och ingen får glömma Esmeralda och andra barn i liknande situation.

Boken är känslomässigt laddad och full av konkreta berättelser från vardagen och helgdagen, handlingar fulla av kärlek, men också besvikelser och sorg. Vi får parallellt följa Esmeraldas korta liv och författarens lite längre liv fram tills idag. Det är en utlämnande bok. Ett pedagogiskt och litterärt grepp är alltså att varva de två historierna och läsaren får ta del av Melindas egen barndom. Där finns svårigheterna, bland annat med en skilsmässa. Vi kan så lättare förstå hennes engagemang för Esmeralda och andra barn som har det svårt och behöver kärlek och stöttning. Jag tycker författaren är modig.

Recension av Ingalill Eriksson, den 26 augusti 2021


Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.