Monica Gullman läser tre av böckerna i Låna&Läs 2021/22

Mitt läsprojekt under hösten är att läsa ALLA böcker som är med  i  bokhandelns läsecirkel Låna& Läs 2021/22. 55 böcker varav 5 kommer under förvintern 2022.

Här kommer tips på tre av böckerna.

Gretelise Holm, Funnen död (Spänning)

En kvinna hittas död i sin säng av maken, hon ligger fullt påklädd. Självmord eller mord? Obduktion måste ske. Starka sömntabletter noteras men också att hon blivit kvävd till döds. Maken blir omedelbart misstänkt, han har dessutom ljugit om sitt alibi. Boken backar tillbaka tre veckor innan mordet begås. Dottern Sarah, lider av anorexi,  sonen Martin, alkoholiserad och nyskild. Båda har varit i konflikt med sin mor. Kvinnan, har precis innan hon hittats död fått sparken från sitt jobb, hon har en hållhake på sin chef som hon tänker lägga ut i media. Helt plötsligt har polisen fyra misstänkta som av olika skäl kunnat begå dådet.

En proffsigt välskriven spänningsroman som i alla fall fick mig att häpna över det överraskande slutet.


Rumaan Alam, Lämna världen bakom dig (Roman)

Amanda och Clay har hyrt ett avlägset beläget hus en semestervecka på Long Island. De kommer dit med sina två tonårsbarn Rosie och Archie. De njuter av lugnet och tystnaden i det lyxiga huset med stor pool. Sent på natten den andra dagen knackar det på dörren. In kommer pensionärsparet, Ruth och D:H. De påstår att huset är deras och att de flytt i natten från New York. Ett elavbrott har slagit ut hela staden, ingenting fungerar, allt är kolsvart. Elen fungerar dock i huset men mobiler och TV är släckta. Motvilligt släpper Amanda in dem, det är ju tydligen deras hus. Nästa dag finns fortfarande ingen uppkoppling. Clay bestämmer sig för att köra ner till byn och se om han kan få mer information om vad som inträffat. Han kör vilse, hittar inte tillbaka till huset. Då kommer ljudet, ett ljud så starkt och skärande att alla skriker av rädsla, glasrutor spräcks.

Så börjar boken, jag läser vidare, rädd för vad som ska hända, vad är det för katastrof som inträffat? Och hur kan elen finnas kvar i huset när plats efter plats släcks ner? Hav och sjöar stiger, översvämningar, extrem hetta, enorma bränder, mat som möglar, människor som dör? Hjortarna som samlas i hundratals i skogen, flamingos som störtdyker i poolen. Elen finns kvar, men hur länge? Och hur länge kommer maten att räcka?

En dystopi över vad som kan hända i vår värld.


Birgitta Gunnarson, Så länge hjärtat slår ( Feelgood)

59 åriga Bodil Olsson är en riktig surtant, bitter och besviken på livet som inte blev bättre än så här. Och nu ska gubben Klas gå i pension, han kommer att sitta hemma och glo på TV hela dagarna i mjukisbyxor och T-shirt. Men Klas har andra planer, han säger, Nu har jag fått nog, jag flyttar. Du sprider bitterhet omkring dig. Jaha, så blir hon ensam, övergiven, dumpad efter 30 år. Dottern Petra säger, men nu får du ta av dig offerkoftan och sluta tycka synd om dig själv. Ryck upp dig och ta tag i ditt liv, typ. Ja, Bodil försöker, tre steg fram och två tillbaka.

Ju mer jag läser ju mer börjar jag tycka om Bodil, den 59 åriga surtanten. Ser hur hon kämpar med att försöka förändra sin inställning till både sig själv och andra. Nu är detta en feelgood roman och sådana har oftast lyckliga slut, så även denna.

Lite banal kanske men ack så underhållande.

Monica Gullman