Richard Osman, Torsdagsmordklubben


Elizabeth, Joyce, Ibrahim och Ron, alla närmare de åttio, bor på Coopers Chase, ett luxuöst äldreboende på den idylliska engelska landsbygden. På torsdagarna träffas de och ägnar sig åt att efter bästa förmåga lösa ännu olösta brott. Tillsammans utgör de den okonventionella och kreativa Torsdagsmordklubben, ständigt diskuterande över en kopp te eller varför inte ett glas gin eller whisky. När ett mordfall blir verklighet och lik dyker upp på de mest oväntade platser ställs Torsdagsmordklubbens mod och kreativitet på sin spets och de bestämmer sig omedelbart för att hitta mördaren och lösa den kniviga mordgåtan.

Recension

Caroline har läst boken och utbrister ”…en fullkomligt underbar bok”. Läs hennes recension.

Litterär jetlag. Jodå, så det fanns visst ett ord. Fysiologisk desynkronisering orsakad av en bok som ger tankspriddhet, tröghet och desorientering till verklighetens tid och rum.

Hmpf. Om jag skulle göra det igen? Alla dagar. Om det var värt det? Tveklöst.

Låt mig presentera Torsdagsmordklubben. Elizabeth, Joyce, Ibrahim och Ron. Med äldreboendet Coopers Chase och en idyllisk landsbygd som bakgrund smuttar de på såväl whisky och gin som te i färd med att lösa ouppklarade mordgåtor. När mord och lik knackar på hos bygdens verklighet finns ingen tid att förspilla på bingo, pensionärsliv eller vila – självklart är det ju deras klubb som ska lägga pusselbitarna på plats för att lösa gåtan.

Denna läsning kommer med en småputtrighet som häpnar, brittisk charm bortom såväl boklådor som tekalas och en humor som skulle förmå en guldfisk att guppa hurra. Sensmoralen, klokheten och nerven av mänsklighet är fasligt bra – sånär som förträfflig.

För mig är detta en bok som ger läsaren lika delar allvar som humor. Som förhåller sig till både liv och död. Möter såväl ungdom som ålderdom. Löser livsgåtor och klurar på ouppklarade mords svar. Berättelsen har en kvick, tankfull och varm ton som bryggar för en känsla av hopp. Även i det mörkaste svåra sipprar solstrålar in. 

Skratthickar, skurgråter och upplevs däremellan vara sentimentalt urlakad. Författarens underfundighet både kittlar skrattgroparna och får skrattparaden att tvärvända i halsgropen. Och för en sekund känns avståndet mellan hjärnkontoret och mina känslospröt som ett universum.

Torsdagsmordklubben innehåller inga visor. Den kommer inte heller med sol allena. Men jag vill lova; denna bok är fullkomligt genomunderbar!

Caroline Nilsson
@carolinesbokhylla

Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.