Monica Gullman, Låna&Läs bok 22-24

Monica Gullman har hunnit till bok 22, 23 och 24 av de 55 titlar som ingår i Låna&Läs 21/22.

Sally Rooney. Vackra värld, var är du (Roman)

Hennes förra bok, Normala människor har höjts till skyarna världen över. Fått flera priser och det gjordes en TV serie på den som blev väldigt hyllad.

Denna bok fortsätter på samma tema.

Fyra personer:

Alice: En känd och firad författare.
Eileen: Jobbar på ett tidningsförlag som redaktör.
Simon: Politiker med dragning till det religiösa han hade planer på att bli präst.
Felix: Jobbar på ett lager, vantrivs men behöver pengar.

Alice och Eileen har varit vänner länge, de skriver långa mail till varandra och ältar över hur olyckliga de är, över sina livsval. Relationer som inte håller.

Eileen har älskat Simon sedan hon var 14 år. Han ser henne som en lillasyster från början men med tiden något som utvecklas, till kanske till kärlek.

Alice hyr ett stort hus på landet, där sitter hon och skriver sina böcker. Hon är rik, har tjänat mycket pengar på sitt författarskap. Hon träffar Felix på Tinder, dom provdejtar. Fungerar inte så bra till en början. Han är missnöjd med sitt simpla lagerjobb. Han kopplar av med att festa och röka på. Strular med både män och kvinnor. Försöker ragga på Simon när de till slut träffas alla fyra, Simon är väldigt kluven vad gäller sin sexuella identitet.

Fyra olyckliga människor som försöker hitta någon att älska.

En bok om kärlek, vänskap och sex. Skriven på författarens alldeles egna sätt och jag sträckläser den och tänker att man inte behöver tycka om alla karaktärer i böckerna man läser men man kan ändå älska boken för dess innehåll.

Frida Skybäck, De rotlösa (Spänning)

Sveriges feelgood drottning! De rotlösa är hennes debut som spänningsromanförfattare. Boken är uppdelad i tre delar, Lydia, Dani och Linnea.

Lydia och Dani är syskon, de har haft en strulig uppväxt. Deras mamma dog i cancer när Dani vår 12 år, Lydia något yngre. Pappan orkade inte ta ansvar för sina barn. Han satt mest framför TV-n och drack öl.

Nutid: Lydia bor med sin nu demente pappa, han behöver all hjälp han kan få.

Boken börjar med att polisen knackar på hos Lydia, de söker Dani, han är misstänkt för att ha fört bort en ung kvinna, Linnea Arvidsson, 22 år. Dani är försvunnen, men Lydia tror att han är oskyldig och börjar själv leta efter honom.

I kapitlen i boken som handlar om Dani får man följa hans väg till kriminell. Han hamnar i olika fosterhem, har kort stubin och ställer till det för sig, ofta oförskyllt. Kapitlen om Dani är det bästa i boken tycker jag. Han hamnar till slut i arresten men vägrar att säga ett ord om Linnea. Till utredarnas frustration.

Först när man får läsa Linneas kapitel börjar man förstå vad som egentligen hänt.

Frida Skybäcks debut som spänningsförfattare är bra men jag tycker att hon har några böcker till på sig för att bli drottning i den genren också.

Stine Pilgaard, Meter i sekunden. (Roman)

Äntligen en bok som får mig att skratta och fnissa. Språket är rappt och humoristiskt men innehåller också en viss svärta.

En ung kvinna flyttar med sin sambo och den nyfödde sonen till ett litet samhälle på Västjylland. Han får jobb som lärare på en folkhögskola, alla lärare bor med sina familjer på skolområdet.

Hon är mammaledig med den lille sonen. Hon får ett uppdrag av skolans rektor, som orakel, att öppna en frågespalt i den lokala tidningen. Frågorna och svaren dyker upp i boken med jämna mellanrum.

Hon försöker också ta körkort, teorin klarar hon galant men körlektionerna blir desto fler. När hon är uppe i över 70 börjar körskolans personal krokna. Hon skickas mellan dem i turordning, ingen vill till slut utsätta sig för henne.

Efter 87 körlektioner får hon äntligen sitt körkort. Med ett förbehåll från körledaren, du får endast köra rakt fram. Inga rondellkörningar inga fickparkeringar inga omkörningar. Personalen drar en suck av lättnad men fasar för att möte henne ute i trafiken.

Livet i den lilla sammansatta byn, att bli accepterad, vännerna hon får, sambons problematik när tjejerna på skolan blir förälskade i honom, de skyr inga medel även om hon får vetskap om deras närmanden, något hon tacklar med bravur.

En annorlunda och härlig bok att läsa. Längesedan jag skrattade så mycket.